Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία

Σε δανειολήπτες δύο ταχυτήτων και τριών κριτηρίων απευθύνεται το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Η πρώτη κατηγορία θα αφορά όσους θα λάβουν ρύθμιση δανείου και η δεύτερη εκείνους, οι οποίοι θα λάβουν ρύθμιση δανείου, αλλά και επιδότηση αποπληρωμής από το ελληνικό Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα περιουσιακά όσο και εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να είναι διαφορετικά τα όρια ένταξης. Παράλληλα, στην πρώτη κατηγορία αναμένεται να τεθεί και σχετικό κριτήριο υπολοίπου δανείου, ενώ το τελικό κείμενο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Επιμήκυνση μέχρι 20 έτη και «κούρεμα» κεφαλαίου

Το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» (ακόμη και κεφαλαίου), ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης έως και 20 ετών, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης θα ρυθμίζεται μεταξύ 2%-4%.

Το ζήτημα λοιπόν είναι ποια θα είναι η αξία της πρώτης κατοικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα προστατεύεται από πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο, ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα. Η κυβερνητική στόχευση είναι στο να τεθεί ένα ενιαίο άνω όριο μεταξύ 200.000 ευρώ-250.000 ευρώ, ούτως ώστε να εντάσσονται όσοι είναι μέσα στα όρια αυτά. Συνεπώς, το βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνει κλίμακες. Ωστόσο, αν επιλεγεί…κλιμακωτό σενάριο, η κυβέρνηση συζητά τη μείωση των σημερινών ορίων του νόμου κατά 30.000 ευρώ έκαστο.

Ωστόσο, αναμένεται να τεθεί και όριο υπολοίπου δανείου. Κριτήριο για να προστατεύεται η πρώτη κατοικία κάποιου δανειολήπτη δεν θα είναι μόνο η αντικειμενική αξία, αλλά το υπόλοιπο του δανείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει άνω όριο υπολοίπου δανείου μεταξύ 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ.

Επίσης, θα υπάρξει και εισοδηματικό όριο και στην περίπτωση της οριζόντιας λύσης κριτηρίων, αναμένεται να τεθεί ως ετήσιο εισόδημα κοντά στις 35.000 ευρώ.

Τα όρια της επιδότησης

Η δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών, με διαφορετικά κριτήρια ένταξης, είναι εκείνη που θα λαμβάνει το λεγόμενο στεγαστικό επίδομα. Στην περίπτωση αυτή, το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης. Από την πλευρά του Δημοσίου θα υπάρχει επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου για τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, σε ποσοστό που φέρεται ότι θα φτάνει το 1/3 του ποσού, ενώ για το 2019 το συνολικό κονδύλι θα ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν ακόμη 40 εκατ. και το συνολικό κονδύλι να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση δανείου δεν υπάρχει τελική απόφαση. Πάντως, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 2016 προστέθηκε μια διάταξη στον νόμο Κατσέλη, η οποία προέβλεπε την επιδότηση της μηνιαίας δόσης, όπως αυτή θα οριζόταν από το δικαστήριο, από το Δημόσιο.

Η επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο προβλέπεται όταν η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη./ΙΒΝΑ