Σκόπια: Το SDSM τάσσεται ενάντια στις πρόωρες εκλογές, ο Mickoski αντιδρά

Σκόπια: Το SDSM τάσσεται ενάντια στις πρόωρες εκλογές, ο Mickoski αντιδρά

Το κυβερνών κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας, SDSM (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση) δήλωσε χθες το βράδυ ότι η χώρα θα διεξαγάγει μόνο προεδρικές εκλογές απορρίπτοντας έτσι το αίτημα που υπέβαλε το VMRO-DPMNE και δηλώνοντας την αντίθεσή του με τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Konstandin Kostandinov, δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα και είναι μέρος της ένταξης στο ΝΑΤΟ, είναι μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόωρες εκλογές θα επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία.

«Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαγάγει ελεύθερες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει το SDSM και θα χάσει το VMRO-DPMNE», δήλωσε ο Kostandinov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός Zaev θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με εταίρους του συνασπισμού προκειμένου να βρει τον πιο κατάλληλο υποψήφιο για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, αντέδρασε λέγοντας ότι το SDSM δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη βούληση του λαού.

«Το SDSM είναι φοβισμένο. Σύντομα θα έρθει αντιμέτωπο με τις αποτυχίες του. Θα κερδίσουμε τις βουλευτικές εκλογές. Η Μακεδονία θα κερδίσει», δήλωσε ο Mickoski.

Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική κοινότητα καθώς και η διεθνής κοινότητα είναι επίσης αντίθετες με τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, καθώς αυτό θα επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις της χώρας και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ./IBNA