Οι αλλαγές που φέρνει το νέο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Το νέο όνομα της χώρας, “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, τέθηκε σε ισχύ, σύμφωνα με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έθεσε τέρμα σε μια μακρά διαμάχη μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας και η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Τώρα, η χώρα πρέπει να κάνει πολλές αλλαγές ξεκινώντας με τις δημόσιες πινακίδες, τα έγγραφα, τις πινακίδες κυκλοφορίας, τα τραπεζογραμμάτια και άλλες αλλαγές που πρέπει να καταγράφουν το νέο όνομα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει τώρα να ενημερώσει τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για την αλλαγή της ονομασίας. Οι 130 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα θα ενημερωθούν επίσης.

Οι αλλαγές ξεκινούν με τις πινακίδες στα σημεία διέλευσης των συνόρων

Η κυβέρνηση στα Σκόπια έχει βάλει το νέο όνομα της χώρας στην επίσημη ιστοσελίδα της. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Andrej Zernovski, αναμένονται αρκετές αλλαγές τις επόμενες ημέρες.

“Τα τελωνεία έχουν τρεις ημέρες για να τοποθετήσουν τις νέες πινακίδες με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» πάνω τους. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει τέσσερις μήνες να εκδώσει τις νέες πινακίδες κυκλοφορίας με τον κώδικα NMK πάνω τους”, δήλωσε ο Zernovski.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, οι αρχές πρέπει επίσης να αλλάξουν όλες τις πινακίδες στα ιδρύματα κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης και να εμφανίζεται το νέο όνομα σ αυτές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα νέα ταξιδιωτικά έγγραφα θα αρχίσουν επίσης να εκδίδονται μέχρι το τέλος του έτους.

Zaev: Το νέο όνομα θα πρέπει να γίνει σεβαστό

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε χθες ότι το νέο Σύνταγμα πρέπει να γίνει σεβαστό. “Τα νέα διαβατήρια έχουν σφραγιστεί με το νέο όνομα της χώρας”, ανέφερε ο Zaev, τονίζοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάποιες σοβαρές υποχρεώσεις να διευθετήσει, ενώ οι περισσότερες εργασίες έχουν ολοκληρωθεί./IBNA