«Ο Vucic δεν είναι θαρραλέος όπως ο Zaev»

«Ο Vucic δεν είναι θαρραλέος όπως ο Zaev»

Το συμφέρον του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic είναι η «ρωσική επιρροή» στη Βόρεια Μακεδονία παρά το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η κοινωνιολόγος Vesna Pesic.

Κατά τη διάρκεια της αυταρχικής διακυβέρνησης του Slobodan Milosevic τη δεκαετία του 1990, η Vesna Pesic ήταν εξέχουσα ηγέτης της αντιπολίτευσης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα Danas υπενθύμισε τα γεγονότα που συνέβησαν στο κοινοβούλιο των Σκοπίων το 2017.

«Η σερβική υπηρεσία πληροφοριών είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την ιστορική συμφωνία μεταξύ των Μακεδόνων και των Αλβανών λόγω της επαίσχυντης εισβολής στο κοινοβούλιο», δήλωσε η Pesic προσθέτοντας ότι «ο Zoran Zaev κέρδισε την πλειοψηφία και ανέτρεψε το αυταρχικό καθεστώς» του Nikola Gruevski, πρώην πρωθυπουργού εκείνη την εποχή.

Η Pesic σχολίασε την πρόσφατη δήλωση του Vucic, στην οποία συνέκρινε το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου με τη διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Ο Vucic δήλωσε ότι δεν θέλει «να το διαχειριστεί όπως αντιμετώπισαν το ζήτημα της Μακεδονίας».

«Το έχω πει εκατοντάδες φορές. Δεν θέλω να το διαχειριστώ όπως αντιμετώπισαν το ζήτημα της Μακεδονίας, διοργανώνοντας ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός είπε «όχι» και το κοινοβούλιο αποφάσισε αργότερα να κάνει το αντίθετο. Νομίζω ότι αυτό ήταν μια καλή συμφωνία για αυτούς, την επαίνεσα, αλλά με τον τρόπο που το έκαναν … εγώ ποτέ δεν θα ενεργούσα έτσι», δήλωσε πρόσφατα ο Vucic σε συνέντευξή του στην TV Happy.

Η Σερβική κυβέρνηση προφανώς συμμερίζεται τη θέση της Μόσχας, η οποία είναι ότι οι αλλαγές στα Σκόπια δεν διεξήχθησαν με νόμιμο τρόπο και ότι δεν τηρήθηκαν δημοκρατικές διαδικασίες.

Η δήλωση του Vucic, σύμφωνα με την Pesic, δείχνει ότι «έχει σαφώς συνυπολογίσει» ότι η επίλυση της διαφωνίας για το ονοματολογικό δεν ήταν προς το συμφέρον του.

«Ο μονάρχης μας (Vucic) έχει καλύτερες σχέσεις με τον γείτονα μονάρχη παρά με τη δημοκρατική διακυβέρνηση» δήλωσε η Pesic αναφερόμενη στον Gruevski και στους διαδόχους του.

Η είσοδος της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι επίσης προς το συμφέρον του Vucic «επειδή η Σερβία θα περικυκλωθεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ εξαιρουμένης της Βοσνίας και θα γίνει ένα μοναχικό νησί και το μοναδικό πρόβλημα στα Βαλκάνια». «Προτιμά επίσης τη ρωσική επιρροή εκεί, και όχι εκείνη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τέλος, ο Vucic είναι ζηλότυπος, δεν είναι θαρραλέος όπως ο Zoran Zaev, ο οποίος ανέλαβε κινδύνους και έλυσε ένα πρόβλημα που οδηγούσε τη χώρα του προς τα πίσω», κατέληξε η Vesna Pesic./IBNA