Αναστασιάδης: Ορόσημο η επίσκεψη Rivlin στις διμερείς σχέσεις

Αναστασιάδης: Ορόσημο η επίσκεψη Rivlin στις διμερείς σχέσεις

Την τρίτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ισραήλ,  Reuven Rivlin την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο ανδρών ήταν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η ενέργεια καθώς και οι τριμερείς συνεργασίες.

Με το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου είναι σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις Κύπρου Ισραήλ, μια σχέση ιστορική καθώς η Κύπρος διαδραμάτισε ρόλο στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και συνέδραμε στους πρόσφυγες Ισραηλίτες που πέρασαν από την Κύπρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξήρε την αναβάθμιση των σχέσεων στην ενέργεια, την ασφάλεια και σε άλλους τομείς χαρακτηρίζοντας “μείζονος γεωστρατηγικής αξίας” τις σχέσεις με Ισραήλ και Ελλάδα. Για την ατζέντα των συζητήσεων είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά περιφερειακά ενώ ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρόεδρο για το Κυπριακό.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι είναι χαρούμενος για την αναβάθμιση των σχέσεων στην ενέργεια, ασφάλεια και σε άλλους τομείς. «Η ενέργεια αποτελεί στρατηγικό πυλώνα στη συνεργασία μας» τόνισε.

Με τη σειρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος Reuven Rivlin δήλωσε τη χαρά του που βρίσκεται στη Λευκωσία, εξήρε την εξαιρετική συνεργασία των δυο χωρών στην ασφάλεια, την οικονομία ενώ σημείωσε ότι ένα από τα πιο σημαντικά ενεργειακά έργα είναι η ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου. Ο EastMed μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια έργα στον κόσμο κατέληξε ο Ισραηλινός Πρόεδρος,/ΙΒΝΑ