Πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η 1η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου

Πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η 1η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου

Στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε η 1η Τριμερής Κοινοβουλευτική Συνεργασία, τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, με την παρουσία των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας Νίκου Βούτση, Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης και Αιγύπτου Ali Abdel Aal.

Στόχος της κοινοβουλευτικής συνεργασίας είναι η συμβολή στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου που ξεκίνησε σε ανώτατο επίπεδο το 2014 κι έχουν πραγματοποιηθεί 6 συναντήσεις μέχρι σήμερα.

Οι τρεις Πρόεδροι αναφέρθηκαν στην Ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου μέσω αυτής της συνεργασίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης, σημείωσε ότι η πρώτη αυτή τριμερής συνάντηση «μεταφέρει πρώτιστα ένα ουσιώδες πολιτικό μήνυμα: Τη βούλησή μας να εργαστούμε από κοινού προς όφελος των χωρών και των λαών μας και προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ταραχώδη περιοχή μας». Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Βουλής για δημιουργία Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής και την εισαγωγή της Αραβικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης είπε ότι η συνεργασία της Αθήνας, του Καΐρου και της Λευκωσίας, «είναι μια από της πιο προωθημένες με κριτήριο, μεταξύ άλλων, το ρυθμό προόδου και το εύρος ποιοτικό και ποσοτικό των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται μέσα από κοινά προγράμματα και πρωτοβουλίες».  «Σε αυτή τη διαδρομή, η συμμετοχή των κοινοβουλίων εμπλουτίζει τον διάλογο και τις δράσεις», είπε. Αναδεικνύει, πρόσθεσε, «το δίαυλο της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας και φέρνει εγγύτερα τους λαούς μας, καθιστώντας τους μετόχους αλλά και κινητήρια δύναμη της περαιτέρω ενίσχυσης του τριμερούς σχήματος στο σύνολό του».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου Ali Abdel Aal ανέφερε ότι η συνάντηση μεταφέρει ένα μήνυμα «σε όλες τις χώρες που προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στη Μεσόγειο είτε μιλάμε για φυσικό αέριο είτε για άλλες μορφές φυσικού πλούτου, ο οποίος είναι τεράστιος». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα δοθεί ένα παράδειγμα προς μίμηση στον χώρο του κοινοβουλευτικού επιτυχημένου διαλόγου./ΙΒΝΑ