«Όχι» από την Αίγυπτο στον East Med

«Όχι» από την Αίγυπτο στον East Med

Ένα κατηγορηματικό «όχι» από την Αίγυπτο εισέπραξε ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.

Ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla, εξέφρασε σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, την αντίθεση του στην μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού East Med.

Αιτιολόγησε μάλιστα την θέση του λέγοντας ότι η μελέτη σκοπιμότητας για το συγκεκριμένο έργο θα διαρκέσει έως και δύο χρόνια, κάτι που από μόνο του είναι μια πολυτέλεια που η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί πλέον να αντέξει.

«Θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η Αίγυπτος είναι η καλύτερη επιλογή τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και η υποδομή για την επεξεργασία και αποθήκευση LNG παρέχουν στην Αίγυπτο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι κάθε υπάρχουσα εγκατάσταση θα κοστίσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να υλοποιηθεί, καθιστώντας την έτσι την πιο οικονομική επιλογή. Επιπλέον, η πολιτική της Αιγύπτου είναι η ανοιχτή αγορά και η επιδίωξη του μέγιστου οφέλους για όλα τα μέρη, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Ενθαρρύνουμε τις επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν τους πόρους τους και τους καταναλωτές να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους με τον πιο αποτελεσματικό, γρήγορο και βιώσιμο τρόπο και με το μικρότερο κόστος» επεσήμανε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στην διεξαγωγή του νεοσύστατου Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην Κύπρο, ο Tarek El Molla σημείωσε ότι «η Αίγυπτος ξεκινάει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, με το φυσικό αέριο ως τον σημαντικότερο πυλώνα και δεν σκοπεύουμε αυτό να εξαρτηθεί μόνο από τους πόρους και τις εγκαταστάσεις της Αιγύπτου. Η προσπάθεια μας είναι να είμαστε η πύλη για όλους τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε πιθανές αγορές».

«Αναβαθμίζουμε διαρκώς – όπως τόνισε – την διμερή και πολυμερή συνεργασία μας με όλους τους σχετικούς εταίρους. Ένα προφανές παράδειγμα είναι η συνεργασία Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο. Είναι καιρός πλέον αυτό να επεκταθεί και να δημιουργηθεί μια ομπρέλα για να συμπεριληφθούν όλες αυτές οι προσπάθειες συνεργασίας και να τεθεί ένας μηχανισμός διαρθρωμένου πολιτικού διαλόγου με σκοπό ένα κοινό όραμα και να στηθεί ένα σκηνικό για μια σταθερή περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου. Μια αγορά που να μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τρέχουσες και μελλοντικές υποδομές, να μειώσει το κόστος και να διατηρήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο και να ενθαρρύνει την γρήγορη δημιουργία εσόδων των περιφερειακών αποθεμάτων και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στην βιομηχανία φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο»./IBNA