Το “στοίχημα” της ανάπτυξης και οι επενδύσεις

Το “στοίχημα” της ανάπτυξης και οι επενδύσεις

Στις αρχές Μαρτίου και πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα ληφθεί και η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs κοντά στο 1 δισ. ευρώ, θα ανακοινωθεί η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2018 και ολόκληρη την περσινή χρονιά. Με τον προβληματισμό για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών να είναι υπαρκτός, η ελληνική κυβέρνηση θέλει ένα καλό αποτέλεσμα εντός των προβλέψεων ώστε να στείλει μήνυμα «ανθεκτικότητας» της ελληνικής οικονομίας.

Οι προβλέψεις

Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2018 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 2,1%, ποσοστό λίγο υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο που «βλέπουν» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας  (από 1,9% έως 2%). Για να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, το 4ο τρίμηνο θα πρέπει να κλείσει στο +2,1%, ενώ σε απόλυτους αριθμούς το 4ο τρίμηνο θα πρέπει να κλείσει με…συνδρομή τουλάχιστον 47,3 δισ. ευρώ (σε αγοραίες τιμές και με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) έναντι 45,483 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση στο 4ο τρίμηνο του 2017.

Τα στοιχεία

Στο 9μηνο η ελληνική οικονομία έπιασε τον ετήσιο στόχο, καθώς η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξεως του 2,1%, ενώ το ΑΕΠ του 9μήνου διαμορφώθηκε -σε αγοραίες τιμές και με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία- στα 138,34 δισ. ευρώ έναντι 134,734 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Έτσι, για το 4ο τρίμηνο, χρειάζονται 47,3 δισ. ευρώ έναντι 45,48 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το αν θα επιτευχθεί αυτή η επίδοση θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές επιδόσεις του Δεκεμβρίου, στοιχεία για τις οποίες αναμένεται να υπάρξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι το ΑΕΠ θα στηριχτεί στο 4ο και τελευταίο τρίμηνο από την ιδιωτική κατανάλωση.

Οι επενδύσεις

Μεγάλο «στοίχημα» αποτελεί και η πορεία των επενδύσεων, δηλαδή του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Με τον ετήσιο στόχο να έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο +0,8%, το 9μηνο έκλεινε στο -6,2% μετά την κατακόρυφη πτώση του 3ου τριμήνου (-23,2%). Για να κλείσει με έστω και οριακά θετικό πρόσημο ο συγκεκριμένος δείκτης, θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση της τάξεως του 18,7% στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου. Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο, αλλά στην πράξη αντιστοιχεί σε πρόσθετες επενδύσεις της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ./IBNA