Ελλάδα: Προ των πυλών το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας

Ελλάδα: Προ των πυλών το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας

To δεκασέλιδο σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας δόθηκε σήμερα στην επιτροπή διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά την συνάντηση που είχαν με τον υπουργό παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Έπειτα από τέσσερις σχεδόν μήνες διαλόγου, οι δυο πλευρές φαίνεται πως καταλήγουν στην “χρυσή τομή” που θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση της συμφωνίας που είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ειδικότερα, προβλέπεται η κατάρτιση νομοσχεδίου το οποίο θα κυρώνει το κοινό ανακοινωθέν όπως αυτό θα διαμορφωθεί, ενώ ταυτόχρονα θα εμπεριέχει εφαρμοστικές διατάξεις για τα ζητήματα της μισθοδοσίας των κληρικών αλλά και την ίδρυση του Ταμείου αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Όσον αφορά το ζήτημα του μισθολογικού καθεστώς των κληρικών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, παραμένουν αμετάβλητα τόσο το υπηρεσιακό καθεστώς όσο και το ύψος των αποδοχών τους.

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να καταγραφούν σημαντικά οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση της έως τώρα αναξιοποίητης περιουσίας, ενώ θα συζητηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης τομέων του κοινωνικού κράτους, αφού πλέον οι κληρικοί δεν θα καταλαμβάνουν θέσεις δημοσίων υπαλλήλων./ΙΒΝΑ