Ξεκίνησε η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση στο ελληνικό κοινοβούλιο

Ξεκίνησε η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση στο ελληνικό κοινοβούλιο

Με αρκετές συγκλίσεις αλλά και διαφωνίες μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης διεξάγεται στο Ελληνικό κοινοβούλιο η συζήτηση για την Συνταγματική αναθεώρηση. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με ονομαστικές ψηφοφορίες επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί σε έναν μήνα, οπότε και θα κρίθει πόσες και ποιες διατάξεις θα προταθούν στην επόμενη, αναθεωρητική βουλή. Η παρούσα βουλή έχει την αρμοδιότητα να προτείνει τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος στην επόμενη που θα κληθει να τα εγκρίνει ή να τα απορρίψει.

Για την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, η Συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί ένα από τα πρώτα μεγάλα στοιχήματα της περιόδου μετά το μνημόνια. Όπως υπογραμμίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης, στόχος είναι η αναθεώρηση να είναι σε δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση αφού ο Αλ. Τσίπρας φιλοδοξεί η διακυβέρνηση του να αφήσει αριστερό αποτύπωμα τόσο κοινωνικά όσο όμως και θεσμικά. Είκοσι τέσσερις αλλαγές έχει εισηγηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ 56 προτάσεις έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Συγκλίσεις και διαφωνίες για τον νέο καταστατικό χάρτη

Σημειώνεται ότι η αναθεωρητική διαδικασία κινδύνευσε να “τιναχθεί στον αέρα” προτού καν ξεκινήσει αφού υπήρξε πίεση από μια πτέρυγα της Νεάς Δημοκρατίας να τεθεί ως προυπόθεση η συμφωνία στην αναθεώρηση του άρθρου 16 το οποίο απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών, μη κρατικών πανεπιστημίων. Μια πρόταση που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ.  Ωστόσο η στρατηγική αυτή δεν υιοθετήθηκε από το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για συκλίσεις.

Συγκεκριμενα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φαίνεται να συμφωνούν στις εξής αλλαγές:

Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της βουλης και την προσφυγή στς κάλπες.

Εκλογή έως πέντε βουλευτών από τους απόδημους Έλληνες.

Κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.

Δικαίωμα στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές και εξομοίωση των στρατιωτικών με τα τακτικά δικαστήρια.

Μεγάλη απόσταση ωστόσο σημειώνεται μεταξύ άλλων στις προτάσεις της Ν.Δ. για το  άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την συνταγματική καθιέρωση ισοσκελισμένων προυπολογισμών και στον τρόπο ορισμού της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Από την πλευρά της η Ν.Δ. διαφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, την καθιέρωση της απλής αναλογικής εκλογής αλλά και στην δυνατότητα διενεργειας δημοψηφισμάτων με λαική πρωτοβουλία./ΙΒΝΑ