Κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες

Κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες

Το κοινοβούλιο της Σερβίας ξεκίνησε τη νέα του ειδική συνεδρίαση, αλλά χωρίς τους περισσότερους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές της Συμμαχίας για τη Σερβία (SZS), του μεγαλύτερου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, καθώς και ορισμένοι άλλοι νομοθέτες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις του νομοθετικού σώματος.

Το μποϊκοτάζ διεξάγεται από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), του συντηρητικού κινήματος «Dveri», του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDS) και του Λαϊκού Κόμματος (NS), τα οποία είναι όλα μέλη της Συμμαχίας για τη Σερβία (SZS). Η ομάδα των Ανεξάρτητων Βουλευτών, η οποία δεν ανήκει στη Συμμαχία για τη Σερβία, αλλά έχει υπογράψει τη Συμφωνία με τον Λαό, μποϊκοτάρει επίσης τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και απαιτεί «δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».

Το μποϊκοτάζ αποτελεί υποχρέωση έναντι των πολιτών που συμμετέχουν στη διαδήλωση σε ολόκληρη τη Σερβία και προβλέπεται επίσης στη Συμφωνία με τον Λαό, λένε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο Bosko Obradovic, επικεφαλής του Dveri, δήλωσε τη Δευτέρα ότι από σήμερα υπάρχουν δύο κοινοβούλια – αυτό που λειτουργεί υπό σφετεριστικό καθεστώς και αυτό που λειτουργεί υπό δημοκρατικό καθεστώς, το οποίο θα πραγματοποιήσει τις συνεδριάσεις του στο λόμπι (του κοινοβουλίου)».

Τα μέλη του κοινοβουλίου της Συμμαχίας για τη Σερβία ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Mladen Sarcevic, ο οποίος πρόσφατα υποβάθμισε τη σπουδαιότητα των ακαδημαϊκών από πανεπιστήμια και άλλα επιστημονικά ιδρύματα που υποστήριξαν τις διαμαρτυρίες.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (ΜΚ), Miroslav Aleksic, ζητούν επίσης την παραίτηση του «συνόλου της εκτελεστικής εξουσίας», καθώς και της Προέδρου του Κοινοβουλίου, Maja Gojkovic, «διότι παραβίασαν τους νόμους και το Σύνταγμα».

«Είμαστε αντιμέτωποι με την κατάρρευση του συστήματος στη Σερβία. Δεν υπάρχει ούτε ένα θεσμικό όργανο που να λειτουργεί σωστά. Όλα τα θεσμικά όργανα έχουν απαχθεί από ένα άτομο», δήλωσε ο Aleksic, αναφερόμενος στον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vucic, ο οποίος είναι και ηγέτης του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS).

Η Ένωση των Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνας (LSV), που δεν είναι ούτε μέλος της Συμμαχίας για τη Σερβία ούτε έχει υπογράψει τη Συμφωνία με τον Λαό, μποϊκοτάρει επίσης τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των επιτροπών στις οποίες εκπροσωπείται./ΙΒΝΑ