Η ΤΡΑΟ θα πραγματοποιήσει 130 διερευνητικές γεωτρήσεις το 2019

Η ΤΡΑΟ θα πραγματοποιήσει 130 διερευνητικές γεωτρήσεις το 2019

Στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται η Άγκυρα να παραλάβει το δεύτερο γεωτρύπανο της, το οποίο προορίζει για την Ανατολική Μεσόγειο.

Το εν λόγω γεωτρύπανο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει διερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, θα συνδράμει το γεωτρύπανο Fatih.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας, Fatih Dönmez, ανακοίνωσε ότι η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας ΤΡΑΟ θα συνεχίσει κανονικά σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της τις έρευνες για τον εντοπισμό εν δυνάμει σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Όπως γνωρίζετε, ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη τον Οκτώβριο του 2018. Αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα στις αρχές του επόμενο μήνα ή στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Βεβαίως, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς οτιδήποτε» σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι ο σχεδιασμός της τουρκικής κυβέρνησης προβλέπει την διενέργεια τεσσάρων γύρων διερευνητικών γεωτρήσεων μέσα στον χρόνο που διανύουμε, δύο με το γεωτρύπανο Fatih και δύο με το νέο γεωτρύπανο, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του λίαν συντόμως.

Η ΤΡΑΟ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, πραγματοποίησε το 2018 συνολικά 70 γεωτρήσεις, ένας αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί το 2019 για να φθάσει τις 130 γεωτρήσεις.

Οι σεισμικές έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο τις οποίες πραγματοποίησε το σκάφος Barbaros Hayrettin Paşa είχαν έδειξαν κάποια θετικά αποτελέσματα, κυρίως στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Θράκης, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται κανονικά οι διερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη στα ανοιχτά της Αττάλειας και της Μερσίνης στην Ανατολική Μεσόγειο./IBNA