Με την ρηματική διακοίνωση της Αθήνας τίθεται σε εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών

Με την ρηματική διακοίνωση της Αθήνας τίθεται σε εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών

Η Αθήνα απέστειλε στα Σκόπια τη ρηματική διακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών.

Σήμερα, τα Σκόπια αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συνταγματικών τροποποιήσεων. Σύμφωνα με αυτές τις νέες τροποποιήσεις, το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας θα είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Στη συνέχεια, οι αρχές των Σκοπίων θα ενημερώσουν τα Ηνωμένα Έθνη και όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς ότι η συμφωνία των Πρεσπών ότι έχει τεθεί σε ισχύ. Οι αρχές θα ζητήσουν επίσης από αυτές τις χώρες να χρησιμοποιούν από τώρα και στο εξής το νέο όνομα της χώρας.

Η έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ

Η σημαία του ΝΑΤΟ θα κυματίζει σήμερα μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αφού τα μέλη της συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη. Κατά την επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev θα απευθυνθεί στους πολίτες. Η τελετή θα γίνει παρουσία αξιωματούχων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και εκπροσώπων των κεντρικών γραφείων του ΝΑΤΟ στη χώρα καθώς και των πρεσβευτών από τα κράτη-μέλη της ένωσης.

Κατά την επόμενη σύνοδο, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των συνταγματικών τροποποιήσεων που προκύπτουν από τη συμφωνία Πρεσπών, μετά την οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. / ibna /