Οι δασμοί επί των εισαγωγών της Σερβίας θα παραμείνουν σε ισχύ, λέει ο Haradinaj

Οι δασμοί επί των εισαγωγών της Σερβίας θα παραμείνουν σε ισχύ, λέει ο Haradinaj

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, σχολίασε τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με άλλους ηγέτες του κράτους σχετικά με το θέμα του διαλόγου με τη Σερβία.

“Αυτό που συμφωνήσαμε σήμερα είναι ότι όποτε η πλατφόρμα είναι έτοιμη, θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο”, ανέφερε.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης συνέχισε λέγοντας ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβίας θα παραμείνουν σε ισχύ.

Η εισαγωγή της αύξησης του φόρου κατά 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει προκαλέσει σημαντικές ζημίες στις επιχειρήσεις και στις δύο αυτές χώρες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εμπορίου της Σερβίας, Rasim Lajic, δήλωσε ότι η αύξηση των φόρων κατά 100% έχει προκαλέσει ζημίες άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ.

“Στις 21 Φεβρουαρίου θα έχουμε ακριβή εικόνα της αξίας των εισαγωγών. Τις τελευταίες 80 ημέρες, το Κοσσυφοπέδιο εισήγαγε εμπορεύματα αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ λιγότερο συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι”, δήλωσε ο Lajic.

Οι αρχές της Σερβίας δήλωσαν ότι δεν θα συνεχίσουν το διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που ο φόρος για τις εισαγωγές της Σερβίας δεν ανακλυθεί από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επίσης ζητήσει από τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου να αναστείλουν την απόφαση αυτή./ΙΒΝΑ