Ο Αλβανός πρόεδρος αντιδρά στην απόφαση του εφετείου για τον Dritan Dajti

Ο Αλβανός πρόεδρος αντιδρά στην απόφαση του εφετείου για τον Dritan Dajti

Πρόεδρος της Αλβανίας, Ilir Meta υποστήριξε την έκκληση του πρέσβη της ΕΕ, Luigi Soreca, σύμφωνα με την οποία το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (HJC) και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα θα πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα για να αξιολογήσουν την απόφαση του Εφετείου να μειώσει την ποινή για τον Dritan Dajti, κατηγορούμενο για τη δολοφονία τεσσάρων αστυνομικών, από ισόβια κάθειρξη σε 25 χρόνια φυλάκισης.

“Υποστηρίζω θερμά την αντίδραση και την έκκληση του πρεσβευτή της ΕΕ κ. Soreca ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και η Γενική Εισαγγελία θα πρέπει να αξιολογήσουν και να ερευνήσουν την υπό εξέταση υπόθεση”, δήλωσε ο πρόεδρος Meta στους δημοσιογράφους.

Δέκα χρόνια πριν, ο Dritan Dajti σκότωσε τέσσερις αστυνομικούς κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψή του. Το Δικαστήριο των Σοβαρών Εγκλημάτων τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά το Εφετείο αποφάσισε να τον καταδικάσει σε 25 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Δικαιοσύνης αντέδρασε επίσης μετά την απόφαση αυτή, ζητώντας να ληφθούν επειγόντως μέτρα προκειμένου να αξιολογηθεί η νομιμότητα αυτής της απόφασης./ΙΒΝΑ