Άρθρο Γνώμης: Η άφιξη της Κροάτισσας εισαγγελέα γεμίζει με φόβο στους Αλβανούς πολιτικούς

Άρθρο Γνώμης: Η άφιξη της Κροάτισσας εισαγγελέα γεμίζει με φόβο στους Αλβανούς πολιτικούς

Το άρθρο αυτό έχει πρωτοδημοσιευτεί στην εφημερίδα Albanian Free Press και το www.albanianfreepress.al

Του Roland Qafoku

Τις τελευταίες ημέρες ένας ξένος νομικός επισκέφθηκε τα Τίρανα και αυτό έχει προκαλέσει πανικό σε πολλούς Αλβανούς πολιτικούς. Το όνομά της είναι Tamar Laptosh. Είναι η εισαγγελέας που συγκλόνισε την Κροατία το 2010. Κανείς δεν πίστευε ότι θα έκανε κάτι όταν ανέλαβε την υπόθεση του πρώην ισχυρού άνδρα, αλαζονικού και προκλητικού πρωθυπουργού, Ivo Sander. Αλλά όταν λίγους μήνες αργότερα διέταξε τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού, ολόκληρη η χώρα είδε ότι αυτή η γυναίκα δεν αστειεύονταν. Αλλά σημαίνει κάτι το γεγονός ότι αυτή η γυναίκα έχει φτάσει στα Τίρανα και το γεγονός ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα συμβουλεύσει την Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς (SPAK); Είναι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης σε αναζήτηση ενός Αλβανού εισαγγελέα ικανού να κάνει ό, τι έκανε το Laptosh στην Κροατία; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος ενός αλλοδαπού εισαγγελέα στη διερεύνηση ανώτερων Αλβανών πολιτικών και αξιωματούχων; Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους εισαγγελείς, δικαστές και πολιτικούς στην Αλβανία αυτόν τον καιρό.

Εκείνοι που φοβούνται για τον εαυτό τους λένε: Τι έχει να κάνει η Κροάτισσα αυτή γυναίκα με το αλβανικό δικαστικό σύστημα; Στο τέλος τέλος, έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο. Εκείνοι που φοβούνται για τους φίλους και τους συνεργάτες τους λένε: Στην Κροατία, η διαφθορά διευρύνεται, αν και έχει πραγματοποιηθεί ο έλεγχος. Εκείνοι που καταφέρνουν πάντα να βρουν ένα πρόβλημα λένε: Ναι, είναι αλήθεια ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ivo Sander αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, άρα αυτή η διαδικασία και η σύλληψή του δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχείς. Ωστόσο, η πλειοψηφία του λαού εμπιστεύεται τη διεθνή κοινότητα περισσότερο από ότι εμπιστεύονται τους Αλβανούς αξιωματούχους.

Πώς αυτή η Κροάτισσα γυναίκα, η οποία ήταν άγνωστη ακόμη και στη γειτονιά της στο Ζάγκρεμπ, κατάφερε να γίνει η νούμερο 1 δικηγόρος στην Κροατία, μετατρέποντας τον εαυτό της σε εθνικό σύμβολο της καταπολέμησης της διαφθοράς μεταξύ των πολιτικών; Γιατί αυτή η 35χρονη γυναίκα, που ήταν ακόμα στα πρώτα βήματα της καριέρας της, συνέλαβε τον ισχυρό άνθρωπο της Κροατίας; Πού βρήκε αυτή η γυναίκα τη δύναμη να αψηφήσει όλη την πολιτική τάξη; Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν μόνο μία απάντηση: στην ηθική της και στην πίστη του λαού σε αυτήν. Με αυτά τα δύο όπλα, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα για δικαιοσύνη.

“Όταν ερευνούσα τον πρωθυπουργό, η εμπιστοσύνη του κόσμου δεν ήταν τόσο υψηλή, επειδή ήταν πολύ ισχυρός και αλαζόνας. Η πρώτερη εμπειρία μας ήταν ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν είχαν ποτέ διερευνηθεί, αλλά στη συνέχεια, συλλέξαμε στοιχεία και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αυξήθηκε η εμπιστοσύνη του κοινού”.

Αυτές οι λέξεις αρκούν για να κατανοήσουν το νομικό προφίλ της Laptosh και την αποφασιστικότητά της να κάνει κάτι καλό για τη χώρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Αλβανία και επίσης κατά τη συνάντηση που είχε η Tamar Laptosh με τους Αλβανούς συναδέλφους της. Ήταν η απλότητα ενσαρκωμένη, ενώ περιβάλλονταν από τους Αλβανούς συναδέλφους της που φορούσαν ρούχα σχεδιαστών. Είναι πεπεισμένη ότι η δικαιοσύνη μπορεί να θριαμβεύσει ακόμη και στην Αλβανία.

Η παρουσία της στα Τίρανα έχει φοβίσει πολλούς πολιτικούς. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου εμπλέκονται πολιτικοί. Υπάρχουν αναφορές που υποδηλώνουν τη συμμετοχή ανώτερων στελεχών που ανήκουν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τον Ανώτατο Έλεγχο του Κράτους (High State Audit), οι ζημίες που προκλήθηκαν από την αριστερή κυβέρνηση σε εννέα μήνες κατά το 2018 ανήλθαν σε 957 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί γι’ αυτό.

Οι Αλβανοί πολιτικοί φοβούνται τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στον κανονισμό του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες ένας πολιτικός μπορεί να συλληφθεί όταν η εισαγγελική αρχή προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία στο κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο δώσει το ΟΚ, ανεξάρτητα από το αν είναι αριστερός ή δεξιός πολιτικός, στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση. Η άφιξη της Laptosh κάνει τους πολιτικούς ακόμα πιο φοβισμένους. Είναι αλήθεια ότι η Tamar Laptosh δεν θα εκδώσει αποφάσεις στην Αλβανία. Δεν θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, η παρουσία της λειτουργεί ως πρότυπο για το πώς πρέπει να είναι ένας Αλβανός εισαγγελέας και τι πρέπει να κάνει. Εάν ο εισαγγελέας έχει τη θέληση, την επιθυμία, την ακεραιότητα και τη σωστή υποστήριξη, τότε θα το κάνει. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Αλβανία είναι εισαγγελείς όπως η Tamar Laptosh. Σε αρκετές περιπτώσεις, η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα κάλεσε αλβανούς εισαγγελείς να υποβάλουν αίτηση για να εργαστούν στο SPAK. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως έκκληση για την οικοδόμηση μιας νέας πολιτείας, διαφορετικής από την παλαιά που έχει συνηθίσει να κυριαρχείται από κακοποίηση. Αυτό είναι ένα μήνυμα που δείχνει ότι οι Αμερικανοί θέλουν την Αλβανία περισσότερο από εμάς:

“Η Αλβανία δημιουργεί ένα νέο σύστημα δικαιοσύνης, βασισμένο στην ανεξαρτησία, τον επαγγελματισμό και την ακεραιότητα. Οι εισαγγελείς που μοιράζονται αυτά τα ιδανικά πρέπει να απαντήσουν σε αυτή την πρόσκληση να γίνουν μέρος της δημόσιας υπηρεσίας και αυτό δεν είναι απλά μια απλή δουλειά. Καλούμε αυτούς τους θαρραλέους ανθρώπους να γίνουν μέλη του μέλλοντος της Αλβανίας και να υποβάλουν αίτηση για θέση ως μέρος του SPAK”.

 

Σημείωση: Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραιτήτως την συντακτική πολιτική του Αλβανικού Ελεύθερου Τύπου και του ΙΒΝΑ