Οι ηγέτες του κράτους στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιούν επείγουσα συνάντηση για το διάλογο με τη Σερβία

Οι ηγέτες του κράτους στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιούν επείγουσα συνάντηση για το διάλογο με τη Σερβία

Οι ηγέτες του κράτους στο Κοσσυφοπέδιο διοργάνωσαν σήμερα επείγουσα συνεδρίαση για να συζητήσουν μερικές από τις βασικές εξελίξεις στη χώρα.

Η σύνοδος κλήθηκε από τον ομιλητή του κοινοβουλίου, Kadri Veseli, και συμμετήχαν σε αυτήν ο πρωθυπουργός Ramush Haradinaj, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Fatmir Limaj και ο Hashim Thaci.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA, στη συνάντηση θα συζητείται η πλατφόρμα για διάλογο με τη Σερβία, η οποία θα παρουσιαστεί αύριο στο Κοινοβούλιο.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συζητείται είναι η αύξηση φόρου κατά 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και το αίτημα των ΗΠΑ για την αναστολή του μέτρου.

Υπενθιμίζεται ότι πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εισήγαγε αύξηση φόρου κατά 100% σε αγαθά που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξακολουθούν να ασκούν πίεση στα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου για την αναστολή των δασμών αυτών.

Μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός Ramush Haradinaj δήλωσε ότι οι δασμοί δεν θα αρθούν χωρίς τελική συμφωνία με τη Σερβία, η οποία προβλέπει αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την έκδοση βίζας εισόδου σε αρκετές προσωπικότητες του Κοσσυφοπεδίου, ενώ πρόσφατα, ο Αμερικανός στρατηγός Timothy Orr ακύρωσε την επίσκεψή του στην Πρίστινα./ΙΒΝΑ