Η αντιπολίτευση στο Κοσσυφοπέδιο απορρίπτει την ιδέα για εδαφικές ανταλλαγές με τη Σερβία

Η αντιπολίτευση στο Κοσσυφοπέδιο απορρίπτει την ιδέα για εδαφικές ανταλλαγές με τη Σερβία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοσσυφοπέδιο είναι αντίθετα με την ιδέα που πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας, Hashim Thaci, για συνοριακές ανταλλαγές με τη Σερβία.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκλήθηκαν από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου έχει ήδη παραδεχθεί ανοιχτά ότι η τελική συμφωνία με τη γειτονική χώρα θα περιλαμβάνει επίσης μια μικρή διόρθωση συνόρων.

“Εάν μια μικρή διόρθωση συνόρων είναι το τίμημα για μια τελική ειρηνευτική συμφωνία, τότε αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό. Τα σύνορα πρέπει να αλλάξουν προκειμένου η Σερβία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο”, δήλωσε ο Thaci σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ο φόρος επί των εισαγωγών της Σερβίας πρέπει να ανασταλεί για να επαναληφθεί ο διάλογος με τη Σερβία.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LDK, Avdullah Hoti, δήλωσε ότι η διαδικασία του διαλόγου πρέπει να συνεχιστεί.

“Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και τους συμμάχους μας όσον αφορά τη θέση μας στον διάλογο με τη Σερβία. Πρώτον, το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ξεκινήσει διάλογο, διότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Η γλώσσα του μίσους δεν πρέπει να αποτελεί μέρος του πολιτικού μας λόγου. Δεύτερον, το Κοσσυφοπέδιο δεν θα χωριστεί και το κράτος δεν θα χάσει τη λειτουργία του ως αποτέλεσμα κάποιων εγχώριων ρυθμίσεων για εθνοτικούς λόγους”, δήλωσε ο Hoti.

Ο Hoti πρόσθεσε ότι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου επιθυμούν διαφάνεια όσον αφορά το διάλογο με τη Σερβία

Ο ηγέτης του κόμματος του Αυτοπροσδιορισμού, Albin Kurti, δήλωσε ότι οι ιδέες για το διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου οδηγούν σε έναν νέο πόλεμο.

Ο Kurti ανακοίνωσε μία Άνοιξη των Αλβανών, καλώντας το λαό να συμμετάσχει σε μαζικές συγκεντρώσεις εναντίον συμφωνιών για την αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου.

Τελευταία κυκλογορούν πολλές φήμες σχετικά με την επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Thaci ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν αποκλείει τη διόρθωση των συνόρων με τη Σερβία.

Οι Αμερικανοί πρεσβευτές στην Πρίστινα και το Βελιγράδι ζήτησαν από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να καταργήσουν τους δασμούς επί των εισαγωγών των σερβικών αγαθών, έτσι ώστε ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών να συνεχιστεί./ΙΒΝΑ