Τουρκία ο μεγάλος επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία

Τουρκία ο μεγάλος επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία

Ivanov: “Ο Κεμάλ είναι Μακεδόνας. Σας στείλαμε τον Κεμάλ, επιστρέψατε με επενδύσεις”

Την περασμένη εβδομάδα τη βόρεια Μακεδονία επισκέφθηκαν  Τούρκοι επιχειρηματίες και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της χώρας Gjorge Ivanov. Ο πρόεδρος της χώρας τίμησε τον πρόεδρο της τουρκικής εταιρείας TAV Sadi Sener με παράσημο του κράτους .

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ο κατασκευαστής και επενδυτής των δυο αεροδρομίων της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Ιvanov δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στην πραγματικότητα ο Μουσταφά Κεμάλ (ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας) είναι Μακεδόνας. Διότι την εποχή που γεννήθηκε ο ίδιος η Θεσσαλονίκη ήταν Μακεδονικό έδαφος. Η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στα Ελληνικά σύνορα το 1913.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονία ανέφερε πως  «η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μεγάλη οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια χώρα να είναι φιλική σε εμάς και να μας βοηθάει. Ελπίζουμε αυτή η βοήθεια και αυτή η υποστήριξη να συνεχιστεί στο μέλλον.

Eμείς σας στείλαμε τον Μακεδόνα Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα οι τουρκικές εταιρείες έρχονται στην Μακεδονία. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά».

Οι συνολικές επενδύσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία ξεπερνούν τα 1.2 δις δολάρια.

Η τουρκική τράπεζα ΗALKBANK διαθέτει 40 υποκαταστήματα και είναι η 3η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας).

Η ΤΑVέχει τη διαχείριση των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Οχρίδας με επενδύσεις 120 εκατ. δολαρίων. Τουρκικές εταιρείες όπως η HALBANK, TAV, SUTAS( γαλακτοβιομηχανία), Ramstore (εμπορικό κέντρο), Acibadem (νοσοκομεία), Cevahir (τουρισμός- εμπορικά κέντρα), έχουν πραγματοποιήσει 100 μεγάλες επενδύσεις στη χώρα./ΙΒΝΑ