Κόκκινα δάνεια και σχέδιο προστασίας οφειλετών στο επίκεντρο των συζητήσεων Κυβέρνησης – Τραπεζών

Κόκκινα δάνεια και σχέδιο προστασίας οφειλετών στο επίκεντρο των συζητήσεων Κυβέρνησης – Τραπεζών

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τους Διευθύνοντες Σύμβουλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας τη Δευτέρα για να συζητήσει το πιεστικό ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προστασία των ιδιοκτητών κατοικιών από τις κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε αδιέξοδο μετά από διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα σχετικά με μέτρα για την απαλλαγή των τραπεζών από τα “τοξικά” μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι πρόθυμη να συνδέσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανειστών με ευρύτερα σχέδια για την προστασία των χρεωμένων πολιτών από το να χάσουν τις περιουσίες τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταθέσει σχέδιο που επιτρέπει στις τράπεζες να απαλλαγούν από τα “επισφαλή δάνεια” ύψους έως 42 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού. Ωστόσο, η ομάδα δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης φαίνεται να προωθεί εναλλακτικά μοντέλα που βασίζονται στην εμπειρία της Ιταλίας σε παρόμοια θέματα.

Εν τω μεταξύ, πριν από τις γενικές εκλογές του τρέχοντος έτους, ο Τσίπρας φαίνεται να ενδιαφέρεται για την παροχή εκτεταμένης προστασίας στους χρεωμένους πολίτες. Η κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος σχέδια για την αντικατάσταση του λεγόμενου Νόμου Κατσέλη, ο οποίος προσφέρει προστασία στους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας. Οι υπάλληλοι των τραπεζών προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να παρέχεται προστασία στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και ότι η βοήθεια πρέπει να παρέχεται στους οικονομικά ασθενέστερους οφειλέτες.

Με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πλησιάζουν τον Μάιο, οι εταίροι της ευρωζώνης της Ελλάδας και η τρόικα φαίνεται να ήταν αρκετά επιεικείς στην κυβέρνηση όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μετά τη διάσωση. Ωστόσο, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προωθεί μια τραπεζική ένωση σε ολόκληρη την ΕΕ, θεωρείται επιτακτική ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να ρυθμίσουν επειγόντως τους ισολογισμούς τους.

Εντωμεταξύ, ο Αναπληρωτής Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Μουρμούρας, δήλωσε ότι ενώ «έχει έρθει η στιγμή να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων» δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ή χαλάρωση της προσπάθειας εκ μέρους των εθνικών αρχών, ειδικά φέτος, ένα έτος πολλαπλών εκλογών στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις, όχι όπως στο παρελθόν». Προσέθεσε δε ότι« είναι θέμα χρόνου η έκδοση ενός νέου 10ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο έχει μεγάλη σημασία και για την τιμολόγηση μελλοντικών προϊόντων τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων”./IBNA