Στο Μόναχο ο Αλέξης Τσίπρας για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Στο Μόναχο ο Αλέξης Τσίπρας για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Θα του απονεμηθεί από κοινού με τον Zoran Zaev το βραβείο Ewald von Kleist

Από τις 15 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2019, περισσότεροι από 600 υψηλού επιπέδου διεθνείς παράγοντες θα συναντηθούν και πάλι στην 55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC). Υπό την προεδρία του πρέσβη κ. Wolfgang Ischinger, οι ηγέτες στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών θα συζητήσουν τις τρέχουσες κρίσεις και τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Σε καιρούς αναζωπύρωσης της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων δυνάμεων και μιας διεθνούς τάξης υπό πίεση, το MSC 2019, επιδιώκει κοινές λύσεις, ειδικότερα στην αυτοπεποίθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διατλαντική συνεργασία καθώς και τις πιθανές συνέπειες μιας ανανέωσης του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Επιπλέον, εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν το μέλλον του ελέγχου των όπλων και της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής πολιτικής. Θα εξεταστεί το σημείο τομής μεταξύ εμπορίου και διεθνούς ασφάλειας, καθώς και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των τεχνολογικών καινοτομιών στη διεθνή ασφάλεια.

Στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο θα παραβρεθούν περισσότεροι από 35 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων 50 Υπουργοί Εξωτερικών και 30 Υπουργοί Άμυνας. Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν από τη Γερμανία η Καγκελάριος Angela Merkel, οι Υπουργοί Εξωτερικών Heiko Maas, Άμυνας Ursula von der Leyen, Οικονομίας και Ενέργειας Peter Altmeier, Οικονομικών Olaf Scholz, από τις ΗΠΑ ο Αντιπρόεδρος Mike Pence, ο Διευθυντής του Υπ. Άμυνας Patrick Shanahan καθώς και η Nancy Pelosi. Η Αμερικάνικη αντιπροσωπεία είναι από τις μεγαλύτερες που έχει συμμετάσχει στη Διάσκεψη. Επίσης θα συμμετάσχουν, ο Αφγανός Πρόεδρος Μ. Ashraf Ghani, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdal Fattah al-Sisi, το μέλος του 19ου Πολιτικού Γραφείου του Κ.Κ. Κίνας Yang Jieshi, η Federica Mogherini από την ΕΕ, o Jens Stoltenberg Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, η Christine Lagarde από το IMF, η Kristalina Georgieva από τη Διεθνή Τράπεζα, ο Thomas Greminger Γραμματέας του ΟΑΣΕ, ο Chile Eboe-Osuji του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Jurgen Stock της Interpol και άλλοι.

Μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας τη Διάσκεψη θα παρακολουθήσουν, και οι ΥΠΕΞ του Ιράν Mohammad Zarif, του Ιράκ Mohamed Ali Al-Hakim, του Κατάρ Al Thani, της Ρωσίας Sergey Lavrov και οι Υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας Gavin Williamson, της Γαλλίας Florence Parly, του Καναδά Harjit Sajjan, και της Τουρκίας Hulusi Akar.

Βραβείο Ewald von Kleist

Στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev θα τιμηθούν με το Βραβείο Ewald von Kleist, ένα βραβείο που έχει το όνομα του ιδρυτή της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Το βραβείο που θεσμοθετήθηκε το 2009, έχει στόχο να τιμήσει ηγετικές προσωπικότητες της πολιτικής για την Ασφάλεια και συνέβαλαν σημαντικά στην διεθνή διαχείριση της Ειρήνης και των συγκρούσεων. Με το βραβείο έχουν τιμηθεί οι  Henry Kissinger (2009), Javier Solana (2010), Joseph Lieberman (2012) Brent Scowcroft (2013), Helmut Schmidt and Valéry Giscard d’Estaing (2014), Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) (2015), Christiana Figueres and Laurent Fabius (2016), Joachim Gauck (2017), John McCain (2018).

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τις τελευταίες πέντε δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο φόρουμ της παγκόσμιας κοινότητας στη διεθνή πολιτική για την Ασφάλεια./ΙΒΝΑ