Τροποποιείται η οδηγία της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

Τροποποιείται η οδηγία της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

Ανοίγει όπως φαίνεται ο δρόμος για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream ΙΙ, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκινά άμεσα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας για το φυσικό αέριο.

Η προτεινόμενη τροποποίηση αποσκοπεί στην επέκταση της εφαρμογής των κανόνων της αγοράς φυσικού αερίου της Ε.Ε. στους αγωγούς από και προς τρίτες χώρες.

Ο γενικότερος στόχος της προτεινόμενης τροποποίησης της οδηγίας για το φυσικό αέριο είναι να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες που διέπουν την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου της Ε.Ε. ισχύουν για τις γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ κράτους μέλους και τρίτης χώρας, μέχρι τα σύνορα της επικράτειας του κράτους μέλους και των χωρικών του υδάτων.

Αυτό θα καταστήσει το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. πιο συνεπές, θα ενισχύσει την διαφάνεια και θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές υποδομών φυσικού αερίου και για τους χρήστες του δικτύου.

Η διαπραγματευτική εντολή καθορίζει μια διαδικασία για την διαπραγμάτευση συμφωνιών μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών όσον αφορά την λειτουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα κράτη μέλη που επιθυμούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τρίτη χώρα για την σύναψη, την τροποποίηση ή την επέκταση μιας τέτοιας συμφωνίας που θα είχε αντίκτυπο στους κοινούς κανόνες της Ε.Ε., θα πρέπει να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το τμήμα που θα μπορούσε να επηρεάσει τους κανόνες της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξουσιοδοτήσει στην συνέχεια το κράτος μέλος να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις.

Η Ρουμανία, η οποία έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το α΄ εξάμηνο του 2019, ανακοίνωσε στο Twitter την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών μελών.

Η αναθεώρηση του πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2017, θεωρείται πως αντανακλά την επιθυμία του θεσμού να πλαισιώσει καλύτερα το σχέδιο του αγωγού Nord Stream ΙΙ, ο οποίος σύμφωνα με τις Βρυξέλλες θέτει εν αμφιβόλω την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε. και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.

«Υπήρξε πράγματι μια συμφωνία που κατέστη δυνατή μόνο χάρη στην στενή συνεργασία ανάμεσα στην Γαλλία και στην Γερμανία, υπό την ρουμανική προεδρία της Ε.Ε. Βλέπω πολύ συχνά τον Γάλλο πρόεδρο, υπάρχει μια στενή συνεργασία, σε όλα τα ευρωπαϊκά θέματα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο./IBNA