Υπουργός Εξωτερικών: Η Βουλγαρία συνεργάζεται με τους εταίρους της στην ΕΕ για την εφαρμογή της Διακήρυξης της Σόφιας από τη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων

Υπουργός Εξωτερικών: Η Βουλγαρία συνεργάζεται με τους εταίρους της στην ΕΕ για την εφαρμογή της Διακήρυξης της Σόφιας από τη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων

Η Βουλγαρία συνεργάζεται συστηματικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υλοποιήσει τις δραστηριότητες που περιγράφονται στη Διακύρηξη της Σόφιας (Sofia Declaration) που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2018 στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva στην Εθνική Συνέλευση.

Η Διακύρηξη της Σόφιας και το παράρτημα αυτής, που είναι γνωστή ως η ατζέντα προτεραιότητας της Σόφιας, υπεγράφησαν στις 17 Μαΐου 2018 στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων συγκαταλέγεται στις κύριες προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας.

“Η χώρα μας εφαρμόζει πρωτοβουλίες με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δραστηριοποιούνται από αυτή την άποψη, με το να μοιράζονται την εμπειρία τους σχετικά με τη διαδικασία ένταξης, τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παράνομη διακίνηση, καθώς και την υλοποίηση διαφόρων κοινών σχεδίων”, δήλωσε η Zaharieva.

“Η άμεση προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι η βελτίωση της φυσικής και ανθρώπινης σύνδεσης προς όφελος της περιοχής και της ΕΕ”, δήλωσε η Zaharieva.

Προερχόμενα από την ατζέντα προτεραιότητας της Σόφιας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε επιπλέον 190 εκατομμύρια ευρώ για οδικές, σιδηροδρομικές και λιμενικές υποδομές.

Τα κεφάλαια προορίζονται για την υλοποίηση 11 νέων έργων.

Θα εκσυγχρονιστούν περισσότερα από 300 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών.

Η Zaharieva δήλωσε ότι η εφαρμογή αυτού του στόχου θα επέτρεπε σε λίγα μόνο χρόνια να μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού με το τρένο μεταξύ Σόφιας και Βελιγραδίου σε λιγότερο από δύο ώρες.

Μέχρι το τέλος του έτους θα υιοθετηθεί μια στρατηγική για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή.

Τα σχέδια είναι να χτιστούν και να εκσυγχρονιστούν συνολικά 400 χιλιόμετρα οδικής υποδομής, ενώ ο διάδρομος 8, ο οποίος θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική Θάλασσα, παραμένει προτεραιότητα για τη Βουλγαρία.

Η Zaharieva δήλωσε ότι διερευνώνται δυνατότητες εκσυγχρονισμού ή ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης των συνόρων μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και μεταξύ αυτών και των γειτονικών χωρών της ΕΕ.

Επίσης, σημειώθηκε πρόοδος στη Δέσμη Μέτρων Ενεργειακής Αποδοτικότητας (Energy Efficiency Package) για τα Δυτικά Βαλκάνια, για την οποία προβλέπεται, σε αυτό το στάδιο, 30 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΚ.

«Μεγάλη προσοχή δίνεται στις επαφές με τη νεολαία .Τα προγράμματα στους τομείς της εκπαίδευσης και της κινητικότητας αναπτύσσονται, και ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης για το Erasmus + μέχρι τα τέλη του 2020 είναι ιδιαίτερα σημαντικός, γεγονός που θα αυξήσει τη δυνατότητα για τους σπουδαστές από τα Δυτικά Βαλκάνια να συμμετάσχουν σε προγράμματα στην ΕΕ, ακόμη και στη χώρα μας”, ανέφερε.

Μεταξύ των επιτυχιών στην υλοποίηση της ατζέντας προτεραιότητας της Σόφιας, η Zaharieva ανέφερε τις εργασίες για την κατάργηση των τελών περιαγωγής στα Δυτικά Βαλκάνια, τις εργασίες για τη σύνδεση ενέργειας μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας, την εφαρμογή του ψηφιακού θεματολογίου για τα Δυτικά Βαλκάνια και το Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια, που υπογράφηκε στα Τίρανα στις 5 Οκτωβρίου 2018./IBNA

(Φωτογραφία της Zaharieva: mfa.bg)