Τσίπρας: “Καλωσορίζω την Βόρεια Μακεδονία”- Με 153 “ναι” ψηφίστηκε η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τσίπρας: “Καλωσορίζω την Βόρεια Μακεδονία”- Με 153 “ναι” ψηφίστηκε η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Με 153 “ναι” ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από μια συνεδρίαση που στιγματίστηκε από την αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και την οριστική διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ  του Πάνου Καμμένου.

Συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο εισδοχής ενέκρινε η πλειοψηφία που είχε διαμορφωθεί και στην Συμφωνία των Πρεσπών, με τις ψήφους δηλαδή και του Ποταμιού αλλά και του ανεξάρτητου από την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης της Φώφης Γεννηματά, Θανάση Θεοχαρόπουλου.

“Καλωσορίζω από αύριο την Βόρεια Μακεδονία, μια φιλική χώρα” είπε ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας περήφανος για τους βουλευτές που υπερψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί έπραξαν το σωστό, όπως είπε.

Μητσοτάκης: Διατηρώ το “βέτο” για την ένταξη στην Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις κατηγορίες προς την κυβέρνηση ότι “παρέδωσε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα” ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται ποτέ να καλωσορίσει τον “μακεδόνα πρωθυπουργό” στην Ελλάδα, αλλά θα τον αναφέρει ως “Σκοπιανό”. Καλύπτοντας στην ουσία τον αντιπρόεδρο του Άδωνη Γεωργιάδη που έχει δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει την “Βόρεια Μακεδονία”. Παράλληλα επανέλαβε ότι διατηρεί την θέση του για “βέτο” στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη στάση καταλογίζει ο Τσίπρας

Για “ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα” έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπεραμύνθηκε της επιλογής για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα Βαλκάνια.

Επισήμανε μάλιστα ότι αν ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει τα περί βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια δεν αμφισβητεί μόνο μια πάγια εθνική θέση, αλλά και μια διαχρονική ευρωπαϊκή θέση. Παράλληλα, κάλεσε τον αρχηγό της Ν.Δ. να διαψεύσει ή να απολογηθεί δημόσια, σχετικά με το δημοσίευμα που ανέφερε πως κατά την συνάντηση του με την Καγκελάριο Merkel είχε δηλώσει πως δεν θα επιτρέψει “να γίνει η Βόρεια Ελλάδα, Καταλονία”. Η έγερση θέματος αποσχιστικών τάσεων μέσω του συγκεκριμένου δημοσιεύματος δεν διαψεύστηκε ούτε σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρελθόν η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ του Καμμένου

Νωρίτερα, σημειώθηκε κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, με τον πρωθυπουργό να καταλογίζει στον πρώην κυβερνητικό εταίρο πως επεξεργαζόταν σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών. “Ψυχρό εκτελεστή” χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε την διαγραφή του βουλευτή Παπαχριστόπουλου που έχει στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών ο οποίος εν συνεχεία παρέδωσε την έδρα του. Την θέση του λαμβάνει ο υφυπουργός εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, που έχει διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ τον περασμένο μήνα. Έτσι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πάνου Καμμένου προσμετρά 4 βουλευτές και επομένως χάνει τα δικαιώματα της./ΙΒΝΑ