Την έντονη αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς έφερε η τουρκοκυπριακή εκστρατεία τουρισμού στο Λονδίνο

Την έντονη αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς έφερε η τουρκοκυπριακή εκστρατεία τουρισμού στο Λονδίνο

Μια νέα εκστρατεία για την προώθηση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως τουριστικού προορισμού στο Λονδίνο προκάλεσε αγανάκτηση μεταξύ της ελληνοκυπριακής κοινότητας της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τις 28 Ιανουαρίου και για ένα μήνα αφίσες που διαφημίζουν το παράνομο ψευδοκράτος στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου εκτίθενται σε δεκάδες κόκκινα λεωφορεία του Λονδίνου, σε 22 υπόγειους σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε 25 επιλεγμένες θέσεις γύρω από την πόλη.

Οι αφίσες καλούν τους Λονδρέζους να ανακαλύψουν τις μαγειρικές απολαύσεις, τις όμορφες προκυμαίες, τις παραλίες, την αρχαία ιστορία, τον ήλιο και τη φιλοξενία της «Βόρειας Κύπρου».

Όπως και με προηγούμενες τέτοιες εκστρατείες προώθησης, η Ανώτατη Επιτροπή της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε παραστάσεις στο δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος είναι τελικά υπεύθυνος για την υπηρεσία του πρακτορείου Transport for London (TfL), την επιτροπή μεταφορών του Συμβουλίου του Λονδίνου και την ίδια την TfL.

Ο δήμαρχος Sadiq Khan έλαβε επίσης επιστολή από τον πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, Χρήστο Καραολή, στην οποία εκφράζει την απογοήτευση της κοινότητας να επιτρέψει την προώθηση περιοχών και ακινήτων υπό παράνομη κατοχή από ξένη στρατιωτική δύναμη από το 1974.

Ο κ. Καραόλης σημειώνει ότι πολλοί Βρετανοί υπήκοοι κυπριακής καταγωγής είναι ιδιοκτήτες τέτοιων κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων χωρίς να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους σε σχέση με αυτά. Υπενθυμίζει επίσης στον δήμαρχο ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μοναδική νομική κρατική οντότητα στο νησί.

Ο κ. Καραολής αναφέρθηκε επίσης σε πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών σχετικά με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ένας άλλος Κυπριακός κοινοτικός οργανισμός, Λόμπυ για την Κύπρο, αντέδρασε στο Twitter: “Πολλοί πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν βίαια από την Κύπρο από την Τουρκία και που ζήτησαν καταφύγιο στο Λονδίνο θα υποστούν την επιπλέον προσβολή να δουν τα κατεχόμενα εδάφη τους, οικιστικά σπίτια και ιδιοκτησίες να προωθούνται για τουρισμό στους Σταθμούς Μετρό του Λονδίνου. Ντροπή στο @TfL για την υποστήριξη στο #OccupationTourism”.

Η χορογραφία των επίσημων καταγγελιών κατά των διαφημιστικών εκστρατειών του ψευδοκράτους στο Λονδίνο είναι καλά δουλεμένη. Ωστόσο, οι Ελληνοκύπριοι στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζουν ότι οι προσπάθειές τους να πιέσουν τις αρμόδιες αρχές να ακυρώσουν την τουρκοκυπριακή εκστρατεία είναι απίθανο να αποφέρουν καρπούς.

Το όλο έπος καθορίστηκε μάλλον αποφασιστικά από την απόφαση του Εφετείου του Λονδίνου το 2005, η οποία ανέτρεψε μια πρωτοβάθμια απόφαση να ακυρώσει μια παρόμοια διαφημιστική εκστρατεία.

Το ΙΒΝΑ αντιλαμβάνεται ότι η συζήτηση για την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν εκ νέου νομικά οι καμπάνιες του ψευδοκράτους συνεχίζεται μεταξύ της ελληνοκυπριακής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πηγή, “πρέπει να δεσμευθούν πολύ περισσότεροι πόροι και να μελετηθεί πολύ περισσότερο το θέμα”./ΙΒΝΑ