Άρθρο Γνώμης/Το 2019 θα πρέπει να είναι το Έτος Συμφωνίας

Άρθρο Γνώμης/Το 2019 θα πρέπει να είναι το Έτος Συμφωνίας

Κοινό άρθρο γνώμης των Πρεσβευτών Scott και Kosnett

Το θάρρος και η δημιουργικότητα που επέδειξαν οι ηγέτες στην Αθήνα και τα Σκόπια για την επίλυση της διαμάχης τους δεκαετιών, θα πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση για όλους στην περιοχή. Ως Πρεσβευτές των ΗΠΑ στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η νηφάλια, οραματιστική πολιτική ηγεσία μπορεί να οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, με αμοιβαία αναγνώριση στον πυρήνα της. Αυτό το επίτευγμα θα θέσει τα θεμέλια για ένα πιο ειρηνικό και ευημερούν μέλλον για όλους τους λαούς της περιοχής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινάμε σήμερα μια έκκληση: είναι καιρός να αναστείλει το Κοσσυφοπέδιο τους δασμούς, η Σερβία να ανταποκριθεί εποικοδομητικά, για να σταματήσουν οι προκλήσεις και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να επιστρέψουν στον διάλογο υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι δύο πλευρές να αγκαλιάσουν θαρραλέα την ειρήνη. Εάν το κάνετε αυτό, είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορείτε να φτάσετε σε μια ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης το 2019.

Έχετε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε και να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη που απαιτείται για την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας συνολικής συμφωνίας. Ο Πρόεδρος Trump έγραψε πρόσφατα στους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου για να ενθαρρύνει και τις δύο χώρες να “αδράξουν τη στιγμή αυτή και να ασκήσουν την πολιτική ηγεσία στη λήψη αποφάσεων για την εξισορρόπηση των συμφερόντων και των δύο χωρών”. Ο Πρόεδρος Trump πρόσθεσε ότι “θα ήταν εξαιρετικά λυπηρό να χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη”. Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν εξίσου σαφής όταν απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: οι υπεύθυνοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να υπηρετούν τους πολίτες τους.

Πιστεύουμε ότι είναι δυνατή μια συμφωνία και ελπίζουμε να γιορτάσουμε μαζί σας, ακριβώς όπως γιορτάζουμε το θάρρος των ηγετών της Ελλάδας και της Μακεδονίας. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Trump έχει ήδη καλέσει τους Προέδρους Vucic και Thaci στο Λευκό Οίκο για να τιμηθεί το επίτευγμα αμέσως μόλις συμβεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν και δεν θα καθορίσουν το πώς θα μοιάζει αυτή η λύση, αλλά πιστεύουν ότι πρέπει να είναι εφαρμόσιμες τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στη Σερβία και πρέπει να συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της περιοχής. Εναπόκειται στους ηγέτες και στις ομάδες τους να ξαναρχίσουν συνομιλίες με επικεφαλής την ΕΕ για να διερευνήσουν τις δυνατότητες και να επικοινωνήσουν με τους πολίτες τους με διαφάνεια – τόσο για να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις αντανακλούν τη βούληση του λαού και για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους και της καχυποψίας.

Αναγνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Δεν είμαστε τυφλοί στα ιστορικά γεγονότα και τις συνεχιζόμενες εντάσεις που έχουν οδηγήσει στη δυσπιστία και την εσφαλμένη αντίληψη που επιβαρύνουν τη σχέση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε συμφωνία πρέπει να είναι ευρείας κλίμακας και αμοιβαία επωφελής, ώστε να δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία ένα μερίδιο στην επιτυχία της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να συνεργαστούν με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο για να εξασφαλίσουν ότι οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν αποτελεσματικά και θα εφαρμόσουν μια βιώσιμη συμφωνία. Τα πρόσφατα βήματα τόσο από το Βελιγράδι όσο και από την Πρίστινα που προκαλούν εντάσεις πρέπει να σταματήσουν, προκειμένου να υπάρξει ελπίδα για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης, ευημερίας και δικαιοσύνης στην περιοχή. Εάν οι δύο πλευρές αποτύχουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία κινδυνεύετε να χάσετε την καλύτερη ευκαιρία σε μια γενιά.

Το status quo έχει αναχαιτίσει την οικονομική και πολιτική πρόοδο και στις δύο χώρες και οδήγησε επαγγελματίες και νέους να αναζητήσουν το μέλλον τους σε πιο σταθερά έθνη με πιο δυναμικές οικονομίες. Στη θέση τους, οργανώνεται το οργανωμένο έγκλημα, η διαφθορά και άλλα εξτρεμιστικά στοιχεία, θέτοντας απειλές στην περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Καμία χώρα δεν επωφελείται από συνεχιζόμενη παρεμπόδιση και καθυστέρηση. Οι πολίτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου αξίζουν ένα μέλλον, όπου τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα γνωρίσουν την ειρήνη και την ευημερία και όχι τις συγκρούσεις και τις οικονομικές δυσκολίες.

Μια σταθερή και εφαρμόσιμη συμβιβαστική συμφωνία είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών. Η μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία, τόσο για το Κοσσυφοπέδιο όσο και για τη Σερβία, εξαρτάται από την επιστροφή στον διάλογο υπό την ηγεσία της ΕΕ και το θάρρος να ξεπεράσουν το παρελθόν και να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον μαζί. Εάν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμες να ξεκινήσουν αυτήν την πορεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι δίπλα σας σε κάθε βήμα./IBNA