Ο πόλεμος των λέξεων μεταξύ της Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας και του Προέδρου συνεχίζεται

Ο πόλεμος των λέξεων μεταξύ της Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας και του Προέδρου συνεχίζεται

Το πινγκ πονγκ δηλώσεων μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva και του Προέδρου Roumen Radev για τη Βενεζουέλα και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής συνεχίστηκε στις 8 Φεβρουαρίου.

Η κρίση ξεκίνησε όταν ο Zaharieva επέκρινε τον Radev για τη συμπεριφορά του όσον αφορά το ζήτημα της Βενεζουέλας και την καθυστέρηση στην υπογραφή των αναθέσεων των πρεσβευτών. Ο Radev απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν είχε δική της πολιτική για τη Βενεζουέλα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τον συμβουλεύτηκε για ζητήματα όπως η ένταξη της γειτονικής πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων.

Μιλώντας δύο μέρες αφού το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας είχε εγκρίνει επισήμως την υποστήριξη της χώρας για τον Juan Guaidó υπό την ιδιότητά του ως προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, ευθυγράμμισε την στάση του με αυτή της πλειοψηφίας άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Zaharieva, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κτίριο της Εθνικής Συνέλευσης, απέρριψε τον ισχυρισμό του Radev ότι η Βουλγαρία δεν είχε τη δική της πολιτική για τη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα, όπως είπε, είχε συζητηθεί σε αρκετές συναντήσεις υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και αρκετές φορές η Βουλγαρία είχε κάνει δήλωση εξ ονόματος όλων των κρατών μελών και είχε συμμετάσχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία.

Η Zaharieva δήλωσε ότι οι πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης αποστέλλονταν πολύ συχνά στη διοίκηση του Προέδρου.

Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι “κάποιος έγραψε κάτι για εμάς και εμείς απλά το ξαναγράψαμε”.

«Από την πλευρά της κυβέρνησης, πιστεύουμε ότι είναι καλό που η Βουλγαρία μιλάει με μία φωνή … στέλνουμε συχνά θέσεις (προς την Προεδρία) που εκθέτουμε εκ των προτέρων για διάφορα θέματα», δήλωσε ο Zaharieva.

«Οι συνάδελφοι από την Προεδρία δεν τις διαβάζουν. Καταλαβαίνω ότι φαίνεται να είναι δυσαρεστημένος από αυτό, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες συντονισμού. Αν δεν θέλει κάτι τέτοιο, μπορούμε να σταματήσουμε», ανέφερε.

Ο Zaharieva απέρριψε επίσης τη δήλωση του Radev ότι δεν είχε ζητηθεί η γνώμη του αναφορικά με τη συνθήκη καλής γειτονίας της Βουλγαρίας με τα Σκόπια.

«Λέω ότι η συνθήκη για τη Μακεδονία στάλθηκε πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παρόλο που είμαστε κοινοβουλευτική δημοκρατία και το Κοινοβούλιο επικύρωσε αυτές τις συνθήκες με νόμο, δηλαδή στο τέλος της διαδικασίας. Εγώ προσωπικά ήμουν εκεί με τον Πρέσβη Mirchev να το εξηγήσω , οπότε απλά δεν είναι αλήθεια», είπε.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βουλγαρίας, η εξωτερική πολιτική εφαρμόζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Zaharieva. Η Βουλγαρία είχε στείλει στην Προεδρία το σχέδιο της συνθήκης καλής γειτονίας με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρότι η κυβέρνηση δεν ήταν υποχρεωμένη να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Προεδρίας», ανέφερε./IBNA