Το 45% των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο τάσσεται υπέρ των εδαφικών ανταλλαγών με τη Σερβία

Το 45% των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο τάσσεται υπέρ των εδαφικών ανταλλαγών με τη Σερβία

του Eduard Zaloshnja

Μια ηλεκτρονική δημοσκόπηση που διεξήγαγα για ένα περιοδικό που δημοσιεύθηκε στα αγγλικά εδώ στα Τίρανα, έδειξε ότι το 45% του Αλβανικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου τάσσετε υπέρ των εδαφικών ανταλλαγών με τη Σερβία, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Από την άλλη πλευρά, το 41% είναι εναντίον εδαφικών ανταλλαγών με τη Σερβία, ενώ το 14% είναι αναποφάσιστο.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση ήταν ηλεκτρονική και το ερωτηματολόγιο ήταν στα αλβανικά, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου που είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Άλλες εθνικές μειονότητες και Αλβανοί που δεν είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Παρόλα αυτά, δεδομένης της ευρείας χρήσης του διαδικτύου στα κινητά τηλέφωνα από τους Αλβανούς που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δείκτης της γνώμης που υπάρχει μεταξύ του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο.

Το γεγονός ότι ο αλβανικός πληθυσμός στο Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος υποστηρίζει εδαφικές ανταλλαγές με τη Σερβία, δεν υπερβαίνει το 50%, θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία που θα υπογράψουν μεταξύ τους ο Thaci και ο Vucic. Προκειμένου η συμφωνία τους να είναι μακροπρόθεσμη, τότε αυτή η συμφωνία θα πρέπει να υποστηριχθεί από περισσότερο από το 50% των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Η ιδέα για εδαφικές ανταλλαγές μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Trump και Putin στο Ελσίνκι. Αμέσως μετά τη συνάντηση αυτή, ο Thaci και ο Vucic έθεσαν την πρόταση για διόρθωση των συνόρων με αντάλλαγμα την επίσημη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Τα σημάδια που ξεκίνησαν από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα φαινόταν να δείχνουν ότι ήταν υπέρ αυτής της συμφωνίας. Αλλά ο Thaci δεν έχει πεισθεί μέχρι στιγμής, τόσο για την κοινή γνώμη στο Κοσσυφοπέδιο όσο και για τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες.

Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι είναι αντίθετοι με την ιδέα των εδαφικών ανταλλαγών με τη Σερβία (41%), είναι αποφασισμένοι να απορρίψουν αυτήν την πρόταση, εφόσον δεν θεωρούν ότι ο Thaci είναι απόλυτα διαφανής και όσο διαβλέπουν δισταγμό στους ευρωπαίους ηγέτες.

Προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη επιτυχία στη συμφωνία μεταξύ του Vucic και του Thaci, το αναποφάσιστο 14% πρέπει να πεισθεί από τον τελευταίο ότι δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες πίσω από αυτή τη συμφωνία και ότι οι ευρωπαϊκές καγκελαρίες συμφωνούν επίσης με αυτό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο Thaci ήταν πολύ διφορούμενος στις δηλώσεις του. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που απορρίπτουν αυτή τη συμφωνία έχουν αυξήσει τη φωνή τους, τουλάχιστον στο Κοσσυφοπέδιο.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο επιχείρημα που προσέφερε ο Thaci είναι το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα υποστηρίζουν αυτή τη συμφωνία. Ωστόσο, μόνο το 45% του αλβανικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου συμφωνεί επί του παρόντος με την ιδέα της θυσίας μέρους του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου, σε αντάλλαγμα της αναγνώρισης της Σερβίας.

Χωρίς να έχει πείσει το 14% που είναι ακόμα αναποφάσιστο, ο Thaci δεν πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία με τον πρόεδρο Vucic, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Trump τον κάλεσε να την υπογράψει στο Λευκό Οίκο./IBNA