Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-ΕΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-ΕΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε την Πέμπτη για να συζητήσει την έκθεση για τη δραστηριότητα της UNMIK για τους τρεις τελευταίους μήνες στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο πρεσβευτής του Κοσσυφοπεδίου στις ΗΠΑ, Vlora Çitaku, δήλωσε ότι αυτές οι σύνοδοι για το Κοσσυφοπέδιο είναι περιττές, διότι, σύμφωνα με αυτήν, η UNMIK δεν παίζει πλέον κάποιο ρόλο ή έχει κάποια εντολή στο Κοσσυφοπέδιο.

Είπε ότι αυτές οι συνεδρίες καταστρατηγούνται από τη Σερβία, η οποία ισχυρίζεται πράγματα που κανείς δεν πιστεύει.

Ο πρεσβευτής του Κοσσυφοπεδίου στις ΗΠΑ δήλωσε ότι η χώρα της διακήρυξε την ανεξαρτησία της πριν από 11 χρόνια και ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία της με τη Σερβία.

«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές σχέσεις ως γειτονικές χώρες και ισότιμες, αλλά εδώ βρίσκεται το πρόβλημα, η Σερβία δεν είναι σε θέση να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε η Çitaku.

Η Çitaku συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές της Σερβίας ήρθε ως απάντηση στην επιθετική εκστρατεία της Σερβίας κατά του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με αυτήν, η Σερβία το χρησιμοποιεί αυτό για να καθορίσει τον διάλογο.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Jonathan Cohen, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία μπορούν να επιτύχουν συμφωνία φέτος.

«Έφτασε η ώρα για τις δύο χώρες να επιτύχουν συμφωνία. Για το Κοσσυφοπέδιο, αυτό σημαίνει την κατάργηση των δασμών που επιβλήθηκαν στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», είπε.

Η Πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Karen Pierce, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι χώρα σε σύγκρουση και ότι προχωρεί στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ.

«Υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα, αλλά θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να καλέσω τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου να λύσουν τα προβλήματά τους και να προχωρήσουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι είναι μέσα στα δικαιώματα του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητη χώρα να σχηματίσει το δικό του στρατό», δήλωσε η Pierce.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic, επικεντρώθηκε στα εμπορικά εμπόδια που το Κοσσυφοπέδιο έχει επιβάλει στα σερβικά προϊόντα.

Είπε ότι η απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλλουν δασμούς στις σερβικές εισαγωγές έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της Πρίστινα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δασμοί αυτοί έχουν ως στόχο να καταστήσουν δυσκολότερη τη ζωή της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο./IBNA