Η Σερβία θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη

Η Σερβία θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη

Στην σύσφιξη των σχέσεων τους το προσεχές διάστημα και στην στενότερη συνεργασία τους στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προσβλέπει η Γαλλία και η Σερβία.

Άμεσος στόχος είναι η δρομολόγηση δράσεων που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας επί σερβικού εδάφους.

Την πρόθεση αυτή που αναμένεται πολύ σύντομα να αποτυπωθεί με πράξεις συνυπέγραψε ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antić, και ο Γάλλος πρέσβης στην Σερβία, Frederic Mondoloni.

Η Γαλλία είναι ήδη παρούσα στον κλάδο των ΑΠΕ στην Σερβία, η συμφωνία όμως αυτή αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και να προσφέρει τα κίνητρα σε γαλλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΑΠΕ να προετοιμάσουν νέα projects στην Σερβία.

Η εταιρεία Schneider Electric, για παράδειγμα, έχει διαρκή παρουσία τα τελευταία 15 χρόνια.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, αιολικό πάρκο στην Ευρώπη, ισχύος 572 MW, σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Σερβία η εταιρεία Fintel Energija, θυγατρική του ιταλικού ομίλου Fintel Energia Group.

Πιο συγκεκριμένα, το αιολικό πάρκο αναμένεται να φιλοξενήσει η επαρχία της Vojvodina.

«Το εν λόγω έργο αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της εταιρείας για την ανάπτυξη αντίστοιχων πάρκων και θα δώσει την δυνατότητα στην Σερβία να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην πορεία μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fintel Energija, Tiziano Giovannetti, σημείωσε ότι η Σερβία με το έργο αυτό θα επιτύχει την πιο γρήγορη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια στην Ιστορία.

Η Fintel Energija προχώρησε στην σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV), οι οποίες θα προχωρήσουν στον σχεδιασμό και την επεξεργασία έργων κατασκευής των αιολικών πάρκων “Lipar” (10 MW) και “Lipar2” (10 MW).

Για την κατασκευή του αιολικού πάρκου ισχύος 572 MW έχει συσταθεί, επίσης, η SPV με την επωνυμία “Maestrale Ring”.

«Με την ολοκλήρωση μίας σειράς έργων, η εταιρεία μας θα ενισχύσει την ηλεκτροπαραγωγή με βάση την λειτουργία των αιολικών πάρκων από τα 352 MW στα 944 MW και η Fintel Energija θα αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα της αιολικής ενέργειας» υπογράμμισε ο Tiziano Giovannetti./IBNA