Κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη η ελληνική προσύλωση στις μεταρρυθμίσεις

Κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη η ελληνική προσύλωση στις μεταρρυθμίσεις

Το Eurogroup που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου δεν θα έχει θέμα την Ελλάδα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης την Τετάρτη. Το θέμα της επιστροφής των 600 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα με τη μορφή της πρώτης δόσης των επιστροφών κερδών (ANFAs και SMPs) των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο.

Ωστόσο, υπάρχουν ναφορές ότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης πριν από τις γενικές εκλογές του τρέχοντος έτους και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή των συμφωνημένων προηγούμενων ενεργειών.

Τα εκτεταμένα σχέδια προστασίας των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις (ή πιθανή επέκταση του αποκαλούμενου νόμου Katseli) έχουν μπει στο μικροσκόπιο αξιωματούχων της τρόικας. Εάν η Αθήνα επιμείνει να προσφέρει προστατευτικά μέτρα, η δόση των 600 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, επισημαίνουν οι παρατηρητές.

Η τρόικα έχει επίσης εγείρει αντιρρήσεις σχετικά με ένα προτεινόμενο κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει την αποπληρωμή επισφαλών χρεών προς το κράτος σε 120 δόσεις.

Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στις εαρινές προβλέψεις της για το 2019 που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη ότι αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,2% το 2019 και 2,3% το 2020.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας παραμένει “σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”.

“Με την αξιοποίηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και την αξιοποίηση της ισχυρής εξωτερικής ζήτησης, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά του παγκοσμίου εμπορίου. Έτσι, οι καθαρές εξαγωγές αποτέλεσαν τη βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους και πιθανότατα για όλο το έτος”, ανέφερε η έκθεση.

Επίσης, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την ανεργία προέκυψαν θετικά νέα. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 18,5% το Νοέμβριο από ένα αναθεωρημένο ανοδικά κατά 18,7% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία./IBNA