πΓΔΜ: Αύριο η προκήρυξη των προεδρικών εκλογών

πΓΔΜ: Αύριο η προκήρυξη των προεδρικών εκλογών

Ο πρόεδρος της Βουλής της πΓΔ της Μακεδονίας Talat Xhaferi (φωτο) αναμένεται να προκηρύξει αύριο Παρασκευή τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, ο πρώτος γύρος των οποίων προγραμματίζεται για τις 21 Απριλίου και ο δεύτερος για τις 5 Μαΐου.

Η θητεία του σημερινού Προέδρου της χώρας, Gjorge Ivanov, ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου.

Η θητεία του Προέδρου της χώρας διαρκεί πέντε χρόνια.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες στα κόμματα για την ανάδειξη των υποψηφίων τους στις προεδρικές εκλογές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE θα αναδείξει τον υποψήφιό του σε συνδιάσκεψη του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου. Ως σημαντικότεροι διεκδικητές του χρίσματος του VMRO-DPMNE, από τους εννέα συνολικά που υπέβαλαν υποψηφιότητα, φέρονται η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων Gordana Siljanovska (64 ετών) και ο βουλευτής του κόμματος αυτού  Vlatko Gjorcev (41 ετών).

Στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση“ (SDSM) του Zoran Zaev φέρεται να παρατηρείται κάποια δυστοκία, σχετικά με την επιλογή του υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές. Μάλιστα, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί  ονόματα υποψηφίων.Το μόνο γνωστό είναι ότι το SDSM θα επιλέξει τον υποψήφιό του σε κομματική συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, μεταξύ των επικρατέστερων να λάβουν το χρίσμα του SDSM στις προεδρικές εκλογές είναι ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov, ο υπουργός Εσωτερικών Oliver Spasovski και ο εθνικός συντονιστής της πΓΔΜ για το ΝΑΤΟ Stevo Pentarovski, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κόμματος αυτού και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, στις οποίες ηττήθηκε από τον Gjorgi Ivanov./ΙΒΝΑ