Απάντηση του Προέδρου Radev στην Υπουργό Εξωτερικών για τη Βενεζουέλα

Απάντηση του Προέδρου Radev στην Υπουργό Εξωτερικών για τη Βενεζουέλα

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Roumen Radev επέπληξε την υπουργό Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva και την κυβέρνηση της χώρας για το θέμα της Βενεζουέλας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα για συζήτηση γιατί η βουλγαρική κυβέρνηση «δεν είχε δική της θέση στο θέμα».

Ο Radev μίλησε στους δημοσιογράφους στις 7 Φεβρουαρίου, σε απάντηση της Zaharieva η οποία επέκρινε τη συμπεριφορά του σχετικά με την αναγνώριση του Juan Guaidó ως προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, και μάλιστα κάνοντάς το στα κοινωνικά δίκτυα, πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του υπουργικού συμβουλίου.

“Δεν έχω να συζητήσω τίποτα και με κανέναν”, δήλωσε ο Radev, λέγοντας ότι ήταν περίεργο το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα ζητούσε τη συμβουλή του στο ζήτημα της Βενεζουέλας αντί να με συμβουλευτεί για σημαντικά θέματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα”.

“Τη συνθήκη καλής γειτονίας με την πΓΔΜ, για παράδειγμα, ή το πρωτόκολλο προσχώρησης για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Radev.

Αναφερόμενος στα γεγονότα πριν από μερικούς μήνες, είπε ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Boiko Borissov πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα μία μόλις εβδομάδα μετά τη δική του επίσκεψή. “Το έμαθα αυτό από τους Ρώσους εταίρους μας μπροστά στις κάμερες βουλγαρικής και παγκόσμιας τηλεόρασης”, δήλωσε ο Radev.

“Επίσης, δεν με ρώτησαν για τη σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη”. Το 2018, αντί να πάει ο Radev να μιλήσει στην έναρξη της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο, πήγε ο Borissov, σε μια κίνηση που ενόχλησε την προεδρία και οδήγησε σε κατηγορίες ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε γι’ αυτή της την κίνηση.

Σε σχέση με τη Βενεζουέλα, ο Radev δήλωσε ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση “κρύβεται πίσω από τη συλλογική ανευθυνότητα” του Συμβουλίου Ασφαλείας του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο είναι εξουσιοδοτημένο να ασχολείται με τοπικά θέματα εθνικής ασφάλειας και όχι με διεθνείς υποθέσεις.

Ο Radev είπε ότι είχε γνωστοποιήσει την «πολύ καλά αιτιολογημένη» θέση του πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά τη συνάντηση αυτή, οι αντιπρόσωποί του αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη θέση που υιοθετήθηκε, αναγνωρίζοντας τον Guaidó.

Ο Radev δήλωσε ότι η Βενεζουέλα είχε μια οξεία πολιτική, κοινωνικοοικονομική και ανθρωπιστική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω από ένα πολύ σοβαρό κύμμα ανθρώπων που μετανάστεψαν από τη χώρα.

“Είναι πολύ εύκολο για τους Βούλγαρους πολίτες να κάνουν μια αναλογία με την κατάσταση στη Βουλγαρία, η οποία σε κάποιο βαθμό οφείλεται στις ενέργειες της κυβέρνησης. Απλώς δείτε την μεταναστευτική μας κρίση. Ας συγκριθούμε με τη Βενεζουέλα, με 32 εκατομμύρια ανθρώπους, πόσοι άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μας σε σχέση με τον πληθυσμό μας”, είπε.

Οι εκθέσεις ανέφεραν ότι τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν πρόσφατα τη Βενεζουέλα.

Ο Radev προφανώς αναφέρεται σε στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές Φεβρουαρίου, στα οποία υπάρχουν αναφορές του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι το 2018 υπήρχαν περίπου 2,4 εκατομμύρια Βούλγαροι έξω από τη Βουλγαρία, μια αύξηση περίπου 400 000 σε επτά χρόνια./IBNA