ΔΝΤ: Τα λέμε το Μάρτιο για την Ελλάδα

ΔΝΤ: Τα λέμε το Μάρτιο για την Ελλάδα

Αρχές Μαρτίου αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, τα αποτελέσματα της μεταμνημονιακής αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα ενώ αργότερα εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η σχετική έκθεση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ρωτήθηκε για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη περί ανακεφαλαιοποίησης.

Ακόμη, ο Τζέρι Ράις ανέφερε πως σημειώνεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης (2,4% η τελευταία πρόβλεψη) αν και ενισχύονται τα καθοδικά ρίσκο, μεταξύ των οποίων και στο δημοσιονομικό πεδίο.

Τράπεζες και κόκκινα δάνεια

Ειδικότερα για το θέμα των τραπεζών, ανέφερε πως δεν έχει τίποτα περισσότερο να προσθέσει σε όσα αναφέρονταν στην πρόσφατη ανακοίνωση του Ταμείου σύμφωνα με την οποία:

«Η αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης προς όφελος της ανάπτυξης θα απαιτήσει ταχείες, ολοκληρωμένες και καλά συντονισμένες δράσεις για την αποκατάσταση των ισολογισμών. Απαιτούνται συντονισμένα βήματα από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη των προσπαθειών των τραπεζών να επιτύχουν ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL). Οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν το σχεδιασμό του πλαισίου αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποτελεσματική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εξωδικαστικής ρύθμισης. Τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να στηρίξουν τις προσπάθειες που βασίζονται στην αγορά για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας στρατηγικής θα πρέπει να αξιολογηθεί με συνολικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της στους τραπεζικούς ισολογισμούς και το χρέος. Αυτά τα βήματα, σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες, όπως η βελτίωση της εσωτερικής διακυβέρνησης, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της κερδοφορίας και στην ανάπτυξη κεφαλαίων και αποθεμάτων ρευστότητας.»/ΙΒΝΑ