Η πλειοψηφία της Συμφωνίας των Πρεσπών εγκρίνει την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ

Η πλειοψηφία της Συμφωνίας των Πρεσπών εγκρίνει την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ

Με 153 ψήφους υπερ αναμένεται να εγκριθεί το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αύριο από το ελληνικό κοινοβούλιο. Όπως διαφάνηκε από την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας, θετική ψήφο θα δώσουν όσοι στήριξαν και την Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του Ποταμιού και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος που είχε διαγραφεί εξαιτίας της στάσης του στην Συμφωνία.

Κατά της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ταχθεί η Νέα Δημοκρατία αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για επιζήμια Συμφωνία και καταγγέλοντας τον Ζόραν Ζάεφ ότι δεν έχει δώσει δείγματα ότι θα την τηρήσει. Μάλιστα ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ επικαλέστηκε την δήλωση του Ζάεφ:”ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία”.

Για αντισυνταγματικότητα μιλάει ο Καμμένος

Στο μεταξύ, αίτηση αντισυνταγματικότητας θα καταθέσει ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, πρώην κυβερνητικός εταίρος, πριν από την έναρξη της ολομέλειας. Μάλιστα σήμερα έθεσε θέμα κύρωσης του πρωτοκόλλου με 180 ψήφους, υποστηρίζοντας ότι αφορά παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Το αίτημα Καμμένου απορρίφθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό πως θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας από την Επιτροπή.

Βαρύτατο θεσμικό ολίσθημα καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ.

Ως προάγγελος της αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει αύριο λειτούργησε η τηλεοπτική δήλωση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την “Βόρεια Μακεδονία”  με την συνταγματική της ονομασία. Για “βαρύτατο θεσμικό ολίσθημα” κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. “Κατανοούν τις συνέπειες για την εξωτερική πολιτική της χώρας; Κατανοούν τους κινδύνους  που θα μπορούσαν να υπάρξουν για τη χώρα μας σε άλλα ανοιχτά μέτωπα;”, διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ./IBNA