Ποια είναι τα οφέλη από την ένταξη στο ΝΑΤΟ;

Ποια είναι τα οφέλη από την ένταξη στο ΝΑΤΟ;

“Καλώς ήλθατε στο ΝΑΤΟ. Η προσχώρησή σας είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τη χώρα σας αλλά και για την περιοχή”. Αυτό δήλωσε ο Σλοβένος πρεσβευτής στα Σκόπια, Milan Jazbec, ο οποίος πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσε τα οφέλη που θα μπορούσε να δει η χώρα όντας μέλος του ΝΑΤΟ .

Ο πρώην πρεσβευτής της χώρας στο NATO, Nano Ruzin, λέει ότι εκτός από την πτυχή της ασφάλειας, η προσχώρηση είναι επίσης σημαντική σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

«Η συμμαχία εγγυάται την εδαφική μας ακεραιότητα και τα σύνορα. Κάθε επίθεση στη χώρα μας θα θεωρείται ως επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ruzin, ο οποίος πρόσθεσε ότι η σταθερότητα φέρνει ανάπτυξη και επενδύσεις.

Ο Ismet Ramadani του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στα Σκόπια αναφέρει ότι το μεγαλύτερο όφελος θα προκύψει για την οικονομία, επειδή θα υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα και θα προσελκυστούν περισσότερες επενδύσεις.

“Έχουμε επωφεληθεί πολύ από την οικονομική πλευρά, γιατί όταν μεγάλες εταιρείες αποφασίζουν να επενδύσουν, συχνά ρωτούν αν μια χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι. Αν είναι, τότε το κεφάλαιό τους είναι ασφαλέστερο”, δήλωσε ο Ramadani.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των πολιτικών εξελίξεων, η επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης αναμένεται να γίνει από τα κοινοβούλια όλων των κρατών μελών μέχρι το τέλος του έτους. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας./ΙΒΝΑ