Οι προσδοκίες των Σκοπίων μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ

Οι προσδοκίες των Σκοπίων μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ

Οι πολιτικοί ηγέτες στα Σκόπια χαιρέτισαν την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για όλους τους πολίτες μας. Σήμερα καθίσαμε δίπλα-δίπλα, στο ίδιο τραπέζι με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Zoran Zaev.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας, Djordje Ivanov, εξήρε την υπογραφή του πρωτοκόλλου, όμως αντιτάχθηκε στην αλλαγή ονόματος.

“Η υπογραφή του πρωτοκόλλου ακολούθησε τη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, η οποία προκάλεσε σημαντική ζημιά στα εθνικά συμφέροντα της Μακεδονίας”, δήλωσε ο Ivanov.

Ο ηγέτης της VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, αφού επαίνεσε αυτήν την πράξη, εξαπέλυσε επίσης κατηγορίες εναντίον του πρωθυπουργού Zaev.

“Επιδοκιμάζω κάθε επιτυχία που επιτυγχάνει η Μακεδονία, αν και ο Zaev διαπραγματεύτηκε με κάτι που οι προηγούμενες γενιές έχουν πληρώσει με το αίμα τους”, είπε ο Mickoski.

Ο ηγέτης του BDI, Ali Ahmeti, δήλωσε ότι αυτή είναι μια ξεχωριστή μέρα για τη χώρα, την περιοχή και την ευρωατλαντική κοινότητα.

Υπογράφοντας αυτό το πρωτόκολλο, η χώρα γίνεται μέλος της Συμμαχίας ως προσκεκλημένος. Ωστόσο, το καθεστώς αυτό θα αλλάξει μόλις και οι 29 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επικυρώσουν την απόφαση στο αντίστοιχο κοινοβούλιο τους. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα επικυρώσει αυτό το πρωτόκολλο./ΙΒΝΑ