Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας επικρίνει τον Πρόεδρο σχετικά με τους καθυστερημένους διορισμούς των πρεσβευτών και το θέμα της Βενεζουέλας

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας επικρίνει τον Πρόεδρο σχετικά με τους καθυστερημένους διορισμούς των πρεσβευτών και το θέμα της Βενεζουέλας

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva επέκρινε τον Πρόεδρο Roumen Radev για την πολύμηνη καθυστέρηση στην υπογραφή των διορισμών των πρεσβευτών και τη συμπεριφορά του σχετικά με το ζήτημα της Βενεζουέλας.

Ο βουλγαρικός νόμος προβλέπει ότι η κυβέρνηση προτείνει τους πρεσβευτές και ο πρόεδρος, ως αρχηγός του κράτους, τους διορίζει. Η χώρα έχει ιστορικό εντάσεων στο θέμα όταν η κυβέρνηση και ο αρχηγός του κράτους προέρχονται από διαφορετικά κόμματα.

Το ζήτημα των διορισμών των πρεσβευτών είναι μόνο ένα από τα θέματα στα οποία υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Boiko Borissov και του Radev , ο οποίος εκλέχτηκε στο αξίωμα υποστηριζόμενος από το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η Zaharieva δήλωσε ότι πριν από μήνες, η κυβέρνηση είχε στείλει στο γραφείο του προέδρου κατάλογο περίπου 15 ονομάτων υποψηφίων πρεσβευτών, αλλά ο Radev δεν είχε ακόμη αποφασίσει, ενώ αναφέρθηκε στη θέση του πρεσβευτή της Βουλγαρίας στη Νορβηγία ως παράδειγμα θέσης που παραμένει κενή.

Προηγούμενα ρεπορτάζ των ΜΜΕ έχουν κατονομάσει θέσεις πρεσβευτών σε διάφορες σημαντικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπου ο Radev δεν έχει συμφωνήσει με τις υποψηφιότητες της κυβέρνησης.

Η Zaharieva, ανώτατος αξιωματούχος του κεντροδεξιού κόμματος GERB του Borissov, δήλωσε ότι είχε δεσμευτεί να συμφωνήσει με τον πρόεδρο για τις υποψηφιότητες πριν ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία διορισμού. Είπε ότι εκεί όπου ο ίδιος ο πρόεδρος είχε προτείνει ονόματα, είχε “σχεδόν αμέσως συμφωνήσει με σχεδόν όλα”.

Η Βενεζουέλα έγινε μήλον της έριδος μεταξύ της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και του προέδρου τις τελευταίες ημέρες.

Κρατώντας μια γραμμή παρόμοια με εκείνη της Μόσχας του Putin, ο Radev δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα στις 4 Φεβρουαρίου την άποψη ότι η προτεινόμενη στάση της ΕΕ να υποστηρίξει τον Juan Guaidó ως προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας δεν ήταν αποδεκτή. Αυτή η γραμμή υιοθετήθηκε δύο ημέρες αργότερα και από το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στις 4 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά το σχόλιο του Radev, το υπουργείο Εξωτερικών της Zaharieva εξέδωσε δήλωση που υποστηρίζει ουσιαστικά τον Guaidó ως προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Αυτό επισημοποιήθηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 6 Φεβρουαρίου, μετά τη σύγκλιση του Συμβούλιο Ασφαλείας του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι εκπρόσωποι του Γραφείου του Προέδρου διαφώνησαν.

Η Zaharieva δήλωσε ότι ο Radev είχε αποφασίσει να ανακοινώσει τη θέση του στα κοινωνικά δίκτυα μια ημέρα πριν από τη συνάντηση του συμβουλίου ασφαλείας του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η συνάντηση είχε συγκληθεί πριν ο Radev κάνει την κίνησή του

Είπε ότι η Βουλγαρία δεν είχε γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα, αλλά είχε κληθεί από πέντε χώρες να υποστηρίξουν μια θέση υπέρ του εκδημοκρατισμού της χώρας αυτής και υπέρ του λαού της και των προσπαθειών να μετριαστούν οι εντάσεις.

“Είχαμε επιδιώξει διάλογο μαζί του (Radev), αλλά αυτός, μέσω των συμβούλων του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, δεν ήθελε να ακούσει τα επιχειρήματα υπέρ της δήλωσης”, σχολίασε η Zaharieva./ΙΒΝΑ