Φυσικό Αέριο: Τα πάνω κάτω φέρνει η Ρουμανία στην Ε.Ε.

Φυσικό Αέριο: Τα πάνω κάτω φέρνει η Ρουμανία στην Ε.Ε.

Αλλαγές επιχειρεί να δρομολογήσει η προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. για το α΄ εξάμηνο του 2019, Ρουμανία, στον ευρωπαϊκό «οδηγό» και κανονισμό που διέπει την λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου.

Στόχος είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να αποκτήσει μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τις τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία.

Ταυτόχρονα, ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι εμμέσως το Βουκουρέστι προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα στην Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που η όλη προσπάθεια διερεύνησης του υπεδάφους της περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης της ρουμανικής προεδρίας που δόθηκε στην δημοσιότητα, προβλέπεται να δοθούν επιπλέον αρμοδιότητες και η εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρεί, να απαγορεύει ή να διακόπτει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.

Το ενδεχόμενο αυτό επηρεάζει άμεσα την ολοκλήρωση και την λειτουργία του αγωγού Nord Stream ΙΙ, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει στην Γερμανία ρώσικο φυσικό αέριο στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυριστεί ότι το εν λόγω έργο αντίκειται στον ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά την λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου.

Το ζήτημα είναι, θα προλάβει η Ρουμανία να «περάσει» τις αλλαγές που επιδιώκει ή θα την προλάβουν οι Ευρωεκλογές τον Μάιο;

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream II αναμένεται να είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο./IBNA