Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Σερβία

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Σερβία

Οξύνεται  η πολιτική αντιπαράθεση στην Σερβία, όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Alexandar Vucic και η ενωμένη αντιπολίτευση προετοιμάζονται για την τελική μάχη που θα δοθεί ή στις κάλπες ή στους δρόμους.

Την στιγμή που οι διαδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών για την απολυταρχική διακυβέρνηση Vucic, εξαπλώνονται σε πολλές πόλεις της Σερβίας και ενισχύονται σε μαζικότητα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο από αλαζονεία όσο και από νευρικότητα, αποφασίζει να περιοδεύσει στους τέσσερις ορίζοντες της χώρας. Το σύνθημα της περιοδείας αυτής, που για να αποκτήσει έμφαση και δυναμική στα αυτιά των πολιτών βαφτίστηκε εκστρατεία, είναι: «Για το μέλλον της Σερβίας».  Ελπιδοφόρο και «πιασάδικο» όσο και το διαφημιστικό σποτ που δείχνει τον Vucic να ανοίγει εργοστάσια, σχολεία, νοσοκομεία, να εγκαινιάζει αυτοκινητόδρομους, γέφυρες να μοιράζει φθηνά διαμερίσματα!

Αν το δει αυτό το σποτ κάποιος που δεν ζει στην Σερβία θα σκεφτεί ότι οι άνθρωποι που ζουν σ αυτήν την χώρα πρέπει να είναι πολύ τυχεροί που έχουν ένα τέτοιο ηγέτη και ευτυχισμένοι που θα συνεχίσει να τους κυβερνά. Στην ουσία, αυτό ακριβώς προσπαθεί με την περιοδεία του ο Alexandar Vucic, να πείσει τους πολίτες ότι ζουν καλύτερα απ ότι οι ίδιοι νομίζουν.

Έτσι, όταν ανήγγειλε την «εκστρατεία για το μέλλον της Σερβίας» ανέφερε ότι θα επισκεφτεί τις 29 περιφέρειες της χώρας, περίπου 100 δήμους, γα να ενημερώσει τον κόσμο για τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του και να τους διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσουν και νέες νίκες στο μέλλον κατά της φτώχιας, της ανεργίας και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Είναι βέβαιο, ότι ο Vucic θα πείσει τον κόσμο ότι ζει καλύτερα, και με την βοήθεια των εκδρομέων οπαδών του και των πρόθυμων ΜΜΕ θα κερδίσει τις εντυπώσεις.

Η επιτυχία, λοιπόν, της περιοδείας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα την αξιοποιήσει.  Θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή όλα αυτά αποτελούν επίδειξη δύναμης και προσπάθεια εντυπωσιασμού όσων τoν αμφισβητούν;

Το κλίμα πάντως, στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), μυρίζει εκλογές. Ο Vucic διατηρεί ακόμη τα ερείσματα του στην κοινή γνώμη ενώ από την άλλη τον πιέζει ζήτημα του Κοσσόβου και ίσως θελήσει να επιβεβαιώσει στις κάλπες την κυριαρχία του πριν πάρει σημαντικές  αποφάσεις. Έτσι, λοιπόν, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το γεγονός να συγκαλέσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου κάποια Κυριακή (η αγαπημένη του μέρα για να χαλάει το χουζούρι των δημοσιογράφων) όπου θα ανακοινώσει την προσφυγή τις κάλπες.

Τώρα όμως παρουσιάστηκε  ένα άλλο πρόβλημα που χαλάει τα σχέδια του Vucic. Δεκαπέντε κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης προσπαθούν να τον αποσυντονίσουν, υπογράφοντας εχθές μία κοινή διακήρυξη που την παρουσιάζουν ως «Συμβόλαιο με τον λαό». Μ’ αυτήν την διακήρυξη  δεσμεύονται ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές όσο δεν υπάρχουν συνθήκες που να διασφαλίζουν ότι θα είναι δημοκρατικές, ελεύθερες και δίκαιες. Η αντιπολίτευση αποφάσισε επίσης να αποχωρήσει από τα θεσμικά όργανα σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, από την εθνοσυνέλευση, την βουλή της Βοϊβοντίνας, την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο «Συμβόλαιο με τον λαό» τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεσμεύτηκαν ότι θα κατέβουν ενωμένα, με ενιαίο ψηφοδέλτιο εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες για την διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Κατανοώντας την δυσαρέσκεια του κόσμου από τους πολιτικούς που εκφράζεται στις διαδηλώσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν ότι  η κυβέρνηση που θα σχηματίσουν, αν κερδίσουν τις εκλογές, θα αποτελείται από προσωπικότητες γενικής αποδοχής που δεν έχουν εμπλακεί στην πολιτική.  Η θητεία της θα έχει διάρκεια ενός έτους, διάστημα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να προωθηθεί ο εκδημοκρατισμός της χώρας και οι μεταρρυθμίσεις για την  δημιουργία κράτους δικαίου.

Αυτές οι διεργασίες στον χώρο της αντιπολίτευσης δημιουργούν νέα δεδομένα για τον Alexandar Vucic.  Ο πρόεδρος της Σερβίας θα πρέπει να το σκεφτεί δυο φορές αν θέλει να πάει σε εκλογές. Εκτός και αν αρκεστεί στο να έχει  μοναδικό αντίπαλο τον πολιτικό του πατέρα, Vojislav Seselj. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θεωρείται βέβαιο, ότι θα του γυρίσουν την πλάτη ακόμη και εκείνοι, στην Δύση, που τον ανέχονται γιατί περιμένουν να τους λύσει το ζήτημα του Κοσόβου./ΙΒΝΑ