Επιστρέφει από την Τουρκία με ελπίδες και υποσχέσεις ο Τσίπρας

Επιστρέφει από την Τουρκία με ελπίδες και υποσχέσεις ο Τσίπρας

Με τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με εκπροσώπους των Ελλήνων της Πόλης ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης στην Τουρκία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου έφτασε στην Άγκυρα όπου έγινε δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις των δυο ηγετών προς τους εκπροσώπους του τύπου.

Τόσο η Ελληνική όσο και η Τουρκική πλευρά αποτίμησαν θετικά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ειλικρινής διάλογος για το σύνολο των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Και οι δυο ηγέτες απέφυγαν την κλιμάκωση των διαφορών και επικεντρώθηκαν στην θετική ατζέντα των διμερών σχέσεων, παρότι και οι σημαντικές διαφορές των δυο χωρών κάλυψαν μεγάλο μέρος των συζητήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε στο προσεχές διάστημα να υπάρξουν διμερείς επαφές Υπουργείων και Υπουργών, για την αποκλιμάκωση της έντασης, την προπαρασκευή για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, την ενίσχυση της ασφάλειας, την προσφυγική κρίση καθώς και την ενεργοποίηση κοινών δράσεων για ενέργεια και οικονομία.

Το πολύ καλό κλίμα της επίσκεψης αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο Recep Tayyip Erdogan στον Έλληνα Πρωθυπουργό προσκαλώντας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς και τον Έλληνα καλαθοσφαιριστή Κώστα Σλούκα που αγωνίζεται στην Fenerbache

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνοδεία της συντρόφου του και της Ελληνικής αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν στην Αγία Σοφία, ενώ στην συνέχεια μετέβη στη νήσο Χάλκη όπου έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην ομώνυμη Θεολογική Σχολή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνόδευε στις επισκέψεις αυτές ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ibrahim Kalin, ισχυρός άνδρας της πολιτικής ζωής της χώρας.

Μετά την Χάλκη ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Dolmabahce όπου έγινε δεκτός από τον πρώην Πρωθυπουργό και νυν Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Binali Yildirim./ΙΒΝΑ

Photos: IBNA/Spiros Sideris