Νέα προειδοποίηση του υπουργού Οικονομίας σχετικά με την υγεία του τραπεζικού συστήματος

Νέα προειδοποίηση του υπουργού Οικονομίας σχετικά με την υγεία του τραπεζικού συστήματος

Ο υπουργός Οικονομίας και Υφυπουργός της Ελλάδας, Γιάννης Δραγασάκης, προέβει σε δεύτερη προειδοποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, την Τετάρτη, σχετικά με την υγεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Δραγάκης ανακοίνωσε μια πολυαναμενόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είπε ότι εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες δεν θα οδηγηθούν σε ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δραγκακάκη, τα μέτρα θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τον κοινωνικό και φορολογικό αντίκτυπο, ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει πρωτεραιότα να προστατέψει τους ιδιοκτήτες πρώτων κατοικιών από το να χάσουν περιουσιακά στοιχεία λόγω κακών χρεών. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις για να απελευθερώσουν οι τράπεζες τα βιβλία τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Δραγαζάκης δήλωσε ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Πρόσθεσε ότι η πολυπλοκότητα και η σοβαρότητα του προβλήματος ήταν ο λόγος για τον οποίο η νομοθεσία δεν έχει ακόμη εισαχθεί.

Η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί πίεση από τους εταίρους της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσει το θέμα κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) και τη βελτίωση της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Οι τραπεζικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προτάσεις της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο που καταρτίστηκε από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα επιτρέπει σημαντική μείωση χωρίς την ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καθώς προβλέπει μη ενεργοποίηση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και συμβάλλει στη συστημική σταθερότητα.

Ο Στουρνάρας υποστήριξε ότι τόσο τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος πρέπει να εγκριθούν και να εφαρμοστούν παράλληλα.

Μετά το τέλος του τελευταίου ελληνικού προγράμματος διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι, οι ελληνικές τράπεζες είδαν αύξηση των καταθέσεων, ενώ η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μειωθεί./IBNA