Η επόμενη “έξοδος” της Ελλάδας στις αγορές

Η επόμενη “έξοδος” της Ελλάδας στις αγορές

Mετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δε φαίνεται να βιάζεται να κάνει το επόμενο βήμα, ενώ με την πρώτη ευκαιρία θα επιχειρήσει την επόμενη “έξοδο”

Το ξεκίνημα της χρονιάς είναι θετικό. Η καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει συνολικά κατά περισσότερο από 0,4 ποσοστιαίες μονάδες  τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το νέο πενταετές λήξης Απριλίου 2024 είχε χθες τιμή 100,81, με απόδοση 3,28%, όταν στην έκδοση η απόδοση είχε κλείσει στο 3,6% (3,45% το κουπόνι).

Η πολιτική σταθερότητα, οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των κόκκινων δανείων, το διεθνές περιβάλλον, οι εκθέσεις Κομισιόν και ΔΝΤ στο τέλος Φεβρουαρίου και η επικείμενη εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα κρίνουν το πότε θα γίνει το επόμενο βήμα, το οποίο κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς θα είναι με 7ετές ή 10ετές ομόλογο.

Οι καλά γνωρίζοντες αποκλείουν έκδοση σε διάρκεια μικρότερη της 5ετίας, επισημαίνοντας πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία.

Αναφορικά με τα σενάρια περί πρόωρης εξόφλησης δανείων του ΔΝΤ ή ομολόγων της ΕΚΤ, οι αποφάσεις που θα ληφθούν έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Δίχως έξοδο στις αγορές, δε θα υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να συζητηθεί καν το θέμα, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης.

Μετά την άντληση των 2,5 δισ. ευρώ, παρότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν καθώς απαιτείται άδεια από τον ESM, ένα ενδεχόμενο πρόωρης προεξόφλησης δανείων προς το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Οι ισχύοντες κανονισμοί ορίζουν ότι σε περίπτωση πρόωρης προεξόφλησης, όλοι οι πιστωτές θα πρέπει να ικανοποιηθούν στο ίδιο ποσοστό. Εάν αποφασιζόταν πρόωρη προεξόφληση του 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ ποσού που ισοδυναμεί με το 20% των οφειλομένων στο ΔΝΤ, το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να ξεπληρώσει πρόωρα και το 20% των δανεικών προς τους Ευρωπαίους ή παραπάνω από 50 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει εξαίρεση, όπως και στην Πορτογαλία./ΙΒΝΑ