Η κύρωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Β. Μακεδονίας εγκαινιάζει το προεκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα

Η κύρωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Β. Μακεδονίας εγκαινιάζει το προεκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα

Μετά την σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου από τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Αθήνα θα κληθεί την Παρασκευή να το υπερψηφίσει, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο μια κορυφαία αλλά και επίπονη διαδικασία για την Ελληνική κυβέρνηση. Με δεδομενη την αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας και τις βαριές κατηγορείς που έχει εξαπολύσει κατά της κυβέρνησης αλλά και του προέδρου της βουλής για θεσμική εκτροπή, με αφορμή την στήριξη των έξι ανεξάρτητων βουλευτών στην πλειοψηφία, οι τόνοι αναμένονται για άλλη μια φορά υψηλοί.

Θετικά αποτιμά η Αθήνα την συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, κριτική από τη Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβαση του την Παρασκευή  πρόκειται να αναφερθεί και στα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε στην Άγκυρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται ότι η Αθήνα αποτιμά θετικά την επίσκεψη, υπογραμμίζοντας την θετική ατζέντα και την συμφωνία των δυο πλευρών για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Απο την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για “κακή προετοιμασία” της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα επισημαίνοντας τον αριθμό των παραβιάσεων του Ελληνικού εναέριου χώρου την Τρίτη και την επικήρυξη των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Με την Συνταγματική αναθεώρηση ξεκινά το σχέδιο αντεπίθεσης του Αλ. Τσίπρα

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από το κυβερνητικό περιβάλλον, το αίσιο κλείσιμο του κεφαλαίου της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ εκκινεί μια νέα περίοδο αντεπίθεσης. Με στόχο το κλείσιμο της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις και την αναστροφή του κλίματος, ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται να λάβει σειρά πρωτοβουλιών επιδιώκοντας να σφραγίσει την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι της Νέας Δημοκρατίας εγκαινιάζοντας, έτσι,  την προεκλογική περίοδο.

Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη συζήτηση για τη λήψη απόφασης επί των προτάσεων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Αναμένεται επίσης μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την λεγόμενη κοινωνική ατζέντα, όπως η ρύθμιση για τα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο και για τα “κόκκινα δάνεια”,  η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα ενισχύσουν την αναδιάταξη του κομματικού και πολιτικού σκηνικού, με στόχο την συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμπαράταξης που θα τεθεί ως αντίπαλος πόλος στην νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά κατεύθυνση που, οπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει πάρει η Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη. Συμπιέζοντας παράλληλα τον χώρο του κέντρου και το ΚΙΝΑΛ./IBNA