Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές των 29 χωρών μελών της Βορειοατλανικής Συμμαχίας υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔ της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα και ότι οι πρωθυπουργοί Zoran Zaev και Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκαν πολύ θαρραλέοι στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ήταν ένα δύσκολο μονοπάτι γεμάτο συμβιβασμούς. Περιμέναμε πολύ χρόνο για να γίνουμε μέλος της οικογένειάς μας. Συμμετέχετε στις αποστολές του ΝΑΤΟ και έχετε πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Stoltenberg.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι αυτή η διαδικασία ακολουθείται από την επικύρωση της απόφασης από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov δήλωσε ότι «ήταν ένα μακρύ ταξίδι που ξεκινήσαμε μαζί με άλλες δέκα χώρες. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές τροποποιήσεις, η Μακεδονία θα γίνει Βόρεια Μακεδονία»./ΙBNA