Το “Despot” και το “Vampire” έτοιμα να ηγηθούν των εξαγωγών όπλων της Β-Ε

Το “Despot” και το “Vampire” έτοιμα να ηγηθούν των εξαγωγών όπλων της Β-Ε

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, ο πρώην πρόεδρος της προεδρίας της Β-Ε, Bakir Izetbegović, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία της Β-Ε έχει αναπτύξει στρατιωτική βιομηχανία, με τη δήλωση αυτή να προκαλεί διάφορες αντιδράσεις, ιδίως στη Δημοκρατία Σέρπσκα.

“Θα φτιάξουμε έναν αυτοκινούμενο οβιδοβόλο, έχουμε ήδη φτιάξει ένα τουφέκι, θα ξεκινήσουμε την παραγωγή drones, θα ξεκινήσουμε την παραγωγή κάθε είδους πυρομαχικών. Θα το κάνουμε για την αγορά (εξαγωγές), αλλά και ‘για κάθε περίπτωση'”, είχε πει ο Izetbegović.

Η αλήθεια είναι ότι πολλά εργοστάσια στη συγκεκριμένη οντότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ασχολούνται με την παραγωγή διαφόρων τύπων όπλων. Η πλειοψηφία τους εξάγεται, πράγμα που σημαίνει ότι τα όπλα που παράγονται στη Β-Ε μπορούν να βρεθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου, σε διάφορα πεδία μάχης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Β-Ε το 2018 εξήγαγε περισσότερους από 5 360 τόνους διαφόρων όπλων, πυρομαχικών και εξαρτημάτων για όπλα. Το συνολικό εισόδημα όλων των εργοστασίων αυτού του είδους στο κράτος ήταν 205 εκατομμύρια BAM (περίπου 102,5 εκατομμύρια ευρώ), αλλά τα στοιχεία αυτά δεν διαχωρίζονται μεταξύ των οντοτήτων της Ομοσπονδίας της Β-Ε και τη Δημοκρατία Σέρπσκα. Η μεγαλύτερη ποσότητα όπλων εξήχθη στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Σερβία κλπ.

Πρόσφατα, η Δημοκρατία Σέρπσκα ανακοίνωσε επίσης ότι παράγει όπλα, αλλά όχι στις ποσότητες που το κάνει η Ομοσπονδία της Β-Ε. Στην παρέλαση της Δημοκρατίας Σρπσκα, στις 9 Ιανουαρίου, στη Μπάνια Λούκα, το κοινό μπόρεσε να δει το όχημα πολλαπλών χρήσεων DESPOT, το οποίο παρήχθη στην Technical Overhaul Bratunac (TRB). Ανακοινώθηκε ότι το DESPOT βρίσκεται ακόμα στη φάση τη ανάπτυξης, αλλά η διοίκηση του εργοστασίου είναι πεπεισμένη ότι το όχημα θα προσελκύσει την προσοχή στη Διεθνή Έκθεση και Συνέδριο Αμυνας στο Αμπού Ντάμπι στις 17 Φεβρουαρίου.

Ανεπίσημα, στην ίδια έκθεση το TRB θα παρουσιάσει το πιστόλι, το λεγόμενο “Vampire”, το οποίο οι μηχανικοί της TRB τελειοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια.

“Το πιστόλι έχει όλα όσα χρειάζεται το σύγχρονο όπλο, σχεδιασμό και ακρίβεια. Έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει 100.000 σφαίρες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κατασκευαστής του έργου” RS9 “Βλάντιμιρ Πόποβιτς.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο, ο DESPOT και το Vampire, εξακολουθούν να είναι “μισo-μυστικά έργα”, σύμφωνα με αξιωματούχους, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τις ξένες χώρες για τα προϊόντα thw TRB. Ένα νέο εργοστάσιο θα ανοίξει σύντομα και το νέο εργοστάσιο θα απασχολήσει 50 νέους εργαζόμενους. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας της Δημοκρατίας Σέρπσκα Vjekoslav Petričević, ο εκτελεστικός διευθυντής της TRB Marko Mrkajić δήλωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν επενδυθεί 10 εκατομμύρια BAM (περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ) στην παραγωγή από την εν λόγω εταιρεία, όλα τα κληροδοτημένα χρέη προς τους εργαζόμενους έχουν εξοφληθεί και οι μισθοί πληρώνονται τακτικά.

“Η Technical Overhaul απασχολεί 200 εργαζομένους και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους προβλέπεται να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο όπου θα απασχολούνται περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι”, ανέφερε ο κ. Mrkajić.

Το εργοστάσιο επιθεώρησαν επίσης ο διοικητής της EUFOR, ο στρατηγός στρατηγός Martin Dorfer και μια μικρή ομάδα της EUFOR από το υποκατάστημα της Joint Military Affairs στο στρατόπεδο Butmir, σύμφωνα με την εκτελεστική εντολή της EUFOR./IBNA