“Κυνήγι” στους “influencers” από τις ελληνικές φορολογικές Αρχές!

“Κυνήγι” στους “influencers” από τις ελληνικές φορολογικές Αρχές!

“Χτύπημα” στη φοροδιαφυγή μέσω της έμμεσης εμπορικής προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter, facebook κτλ) από επωνύμους, οι οποίοι “ξεχνούν” να δηλώσουν τα σχετικά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση αναμένεται να επιχειρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ήδη, η Αρχή προχωρά στην κατάρτιση λίστας επωνύμων που έχουν εντοπιστεί να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και σύντομα πρόκειται να κληθούν για την παροχή διευκρινίσεων και ελέγχων.

Η πρακτική είναι συνήθης. Το “επώνυμο” άτομο έχει χιλιάδες ακόλουθους ή φίλους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Με δεδομένο ότι πολλοί καταναλωτές παρακολουθούν τις αναρτήσεις του, η προβολή αυτή χρησιμοποιείται για την εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών και μάλιστα με το αζημίωτο.

Οι ίδιοι οι προβαλλόμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσεγγίζουν επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων είτε προσεγγίζονται από αυτές και συμφωνούν για την επιχειρηματική συνεργασία τους. Οι επώνυμοι φωτογραφίζονται στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, με τα ρούχα ή τα παπούτσια της εταιρείας με την οποία έχουν έρθει σε συμφωνία. Στη φωτογραφία έχουν προστεθεί ειδικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε όταν ο ακόλουθος τοποθετήσει τον ηλεκτρονικό “ποντίκι” (cursor) πάνω στο ρούχο ή το παπούτσι να του δείχνει το όνομα της εταιρείας. Μάλιστα, εφόσον κάνει κλικ στον σχετικό σύνδεσμο τότε μεταφέρεται στο ιστότοπο ή το λογαριασμό που διατηρεί η εταιρεία στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ελεγκτές αφού καταρτίσουν τη λίστα των επωνύμων που κάνουν  χρήση της συγκεκριμένης διαφημιστικής πρακτικής θα ανατρέξουν στις φορολογικές τους δηλώσεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν το εισόδημα από την προώθηση προϊόντων έχει δηλωθεί. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων διαπίστωσαν ότι δεν έχουν δηλωθεί πρόσθετα εισοδήματα από την παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών.

Στους φορολογούμενους που θα εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου θα εκδοθεί πρόσκληση με την οποία θα καλούνται να προσκομίσουν στο ελεγκτικό κέντρο αποδεικτικά του εισοδήματος που έχουν αποκομίσει από τη σχετική διαφημιστική δραστηριότητα καθώς και τις σχετικές συμβάσεις. Στη συνέχεια θα διενεργηθεί έλεγχος για να διαπιστωθεί αν δηλώνονται  τα σχετικά εισοδήματα./IBNA