Η κυβέρνηση κατηγoρείται από την αντιπολίτευση ότι παίζει με τη συνταγματική τάξη

Η κυβέρνηση κατηγoρείται από την αντιπολίτευση ότι παίζει με τη συνταγματική τάξη

Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης την Τρίτη, με τον ηγέτη της αξιοματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζει με την κοινοβουλευτική και συνταγματική τάξη της χώρας.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί μια “κυβέρνηση μειοψηφίας” η οποία “νοικιάζει πρόθυμους βουλευτές” προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Μιλώντας σε μέλη του κόμματος την Τρίτη, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά κλειδωμένος σε μια λογική «πολιτικών συναλλαγών» που υπονομεύει τα θεσμικά όργανα της χώρας. Ο συντηρητικός ηγέτης επανέλαβε το αίτημά του για έκτακτες εκλογές, προσθέτοντας ότι οι πολίτες θα στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση όποτε αυτές γίνουν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έξι μη βουλευτές της SYRIZA δήλωσαν στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση ότι θα εγκρίνουν κάθε μελλοντική νομοθεσία που θα καταθέσει ο SYRIZA, εξασφαλίζοντας έτσι την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στο Κοινοβούλιο.

Οι Υπουργοί Τουρισμού, Έλενα Κουντούρα, ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Βασίλης Κοκκάλης, η υφυπουργός προστασίας του πολίτη Κατερίνα Παπακόστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Κώστας Ζουράρης γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους στον κ. Βούτση, αυξάνοντας έτσι την υποστήριξη του Τσίπρα στο κοινοβούλιο σε 151 βουλευτές – από 145 που ήταν πριν.

Η κατάσταση, ωστόσο, είναι πρωτοφανής, καθώς οι Παπαχριστόπουλος και Ζουράρης είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ANEL), ενώ και οι έξι βουλευτές δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι προσφέρουν την υποστήριξή τους στο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι τώρα πειμένουν να δουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει ο ηγέτης των ANEL, ο Πάνος Καμμένος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ελλάσον εταίρος του συνασπισμού είχε προσπαθήσει νωρίτερα να εμποδίσει την έγκριση της νομοθεσίας σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής ως προειδοποίηση προς την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την απόφαση των έξι βουλευτών ως «επικίνδυνη αλχημεία». Επιπλέον, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από την αντιπολίτευση, τμήματα του Τύπου πρότειναν την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός συμβουλεύεται από στενούς συνεργάτες του να προκηρύξει εκλογές το αργότερο τον Μάιο, προκειμένου ο SYRIZA να αποφύγει να πληγεί από την εξάρτηση της κυβέρνησης από μη Συριζαίους βουλευτές και την αναστάτωση που αυτό έχει οδηγήσει.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές επέμειναν τη Δευτέρα ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης στο Σώμα είναι σταθερή, καλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής ανά πάσα στιγμή για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της περί του αντιθέτου./IBNA