Την Παρασκευή κυρώνει την ένταξη της Βόρεις Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ η Αθήνα 

Την Παρασκευή κυρώνει την ένταξη της Βόρεις Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ η Αθήνα 

Την Παρασκευή θα κυρώσει το Ελληνικό κοινοβούλιο το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης. Με την επιστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού από την Τουρκία -όπου σήμερα συναντάει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν- την Πέμπτη θα διεξαχθεί συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή ενώ την Παρασκευή η ολομέλεια θα ψηφίσει το πρωτόκολλο.

Δεδομένη είναι η σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στην βουλή, στην τελευταία “πράξη” του ζητήματος της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελληνική βουλή. Επίθεση αναμένεται να εξαπολύσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον αρχηγό της Ν.Δ. έπειτα από το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Εστία” που ανέφερε ότι ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα “αυτονομιστικών κινήσεων” και “Μακεδονικής μειονότητας” στην Βόρεια Ελλάδα. Κάτι που δεν διαψεύστηκε ούτε σήμερα. Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης παρέθεσε ομιλία στους τομεάρχες του κόμματος του, θέτοντας ξανά ζητήματα “αλυτρωτισμού” εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Δημοψηφισματικό χαρακτήρα δίνει στις ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης

Στην ίδια συνεδρίαση ωστόσο ο αρχηγός της Ν.Δ. εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο της βουλής με αφορμή τις δηλώσεις των έξι ανεξάρτητων βουλευτών ότι θα στηρίζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, διασφαλίζοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία των 151 στην βουλή.  Συγκεκριμένα, μίλησε για “πρόθυμους, πολιτικούς γυρολόγους” κάνοντας λόγο για “θεσμικό κατήφορο”.   Έθεσε μάλιστα ως κομβικό σημείο τις  ευρωεκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κάλπη των ευρωεκλογών “πρέπει να μετατραπεί σε βροντερό δημοψήφισμα για την πολιτική αλλαγή και το μέλλον της χώρας” επαναλαμβάνοντας το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες.

Αποκλείουν πρόωρες εθνικές εκλογές απο την κυβέρνηση 

“Το γεγονός ότι στον κ. Μητσοτάκη δεν αρέσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί δεν σημαίνει ότι του επιτρέπεται να προσβάλλει τους θεσμούς και τους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση επιμένουν να αποκλείουν κάθε σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών, με τον πρόεδρο της βουλής να τονίζει σε συζήτηση του με δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση εργάζεται για εθνικές κάλπες τον Οκτώβριο.  Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα αποτελέσματα των ευρωελογών και τον αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο, “είναι παράγοντες  του μεγάλου κάδρου που προφανώς όλοι σκέφτονται και κάνουν τις κινήσεις τους”./IBNA