Τελική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας;

Τελική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας;

Η πρόταση της Σερβίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την ιδέα της διαίρεσης με βάση τις εθνοτικές γραμμές, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα εδάφη του Κοσσυφοπεδίου που κατοικούνται στην πλειοψηφία τους από Σέρβους.

Εντούτοις, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί λεπτομερές σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα μπορούσε να καταστεί δυνατό.

Αυτή η κατάτμηση θεωρείται ως η πιο πιθανή επιλογή προκειμένου οι δύο χώρες να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον και να συνεχίσουν την πορεία ένταξής τους στην ΕΕ.

Ενώ όμως κρατικοί αξιωματούχοι στο Κοσσυφοπέδιο έχουν ταχθεί ανοιχτά αρνητικά απέναντι σε αυτή την επιλογή, ούτε και οι Σέρβοι αξιωματούχοι είναι ευχαριστημένοι με αυτό.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, δήλωσε ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών.

Ο Vucic ανέφερε ότι κάθε λύση που αφορά το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να περάσει από την ετυμηγορία των Σέρβων πολιτών.

«Το έχω πει πολλές φορές, δεν θα κάνω αυτό που έκαναν στη Μακεδονία όπου οι άνθρωποι ψήφισαν κατά της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, ενώ η συμφωνία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο. Νομίζω ότι αυτή ήταν μια καλή λύση γι ‘αυτούς, αλλά ποτέ δεν θα ενεργούσα όπως έκαναν», είπε ο Vucic.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Haradinaj, είναι αντίθετος με την ιδέα της διαίρεσης, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Hashim Thaci, δήλωσε ότι υποστήριζε πάντα την ιδέα της διόρθωσης των συνόρων.

Από την άλλη πλευρά, μια συμφωνία που προβλέπει την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των δύο χωρών κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα.

Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, την οποία κατάφερε να εξασφαλίσει το IBNA, το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου θα αποκτήσει ειδικό καθεστώς, ενώ οι Σερβικοί δήμοι όπως ο Zvecan, ο Zubin Potoku και ο Leposavic θα περάσουν στη Σερβία.

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, οι σερβικές εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσουν επίσης ανεξαρτησία.

Το σχέδιο συμφωνίας δεν έχει ακόμη σχολιαστεί από τους ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο και της Σερβία, ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Πρίστινα.

Ο καθηγητής και αναλυτής, Muhamed Kelmendi, λέει ότι με αυτή τη συμφωνία το Κοσσυφοπέδιο χάνει το 20% της επικράτειάς του./ΙBNA